NOV PROSTOR, NOVI ZAČETKI

ponedeljek, 4. februar 2019

Prvi mesec novega leta se je odvil, mi pa smo aktivno skočili vanj. Z Miho sva si v mesecu decembru vzela čas za sanjanje in zbiranje idej ter želja, ki jih želiva realizirati v letošnjem letu. Zadala sva si visoke cilje in sanjava o "velikih stvareh", hkrati pa dopuščava, da se stvari odvijajo v naravnih ritmih, saj je to pri življenju z malim otrokom nujno potrebno. Naša družina bo v letošnjem letu stremela k temu, da bomo na čim več področjih postali samooskrbni in trajnostni v našem načinu življenja, ter v tem duhu vzgajala tudi najinega otroka. Z Miho sva na našem prostoru začela ustvarjati že dve jeseni nazaj, ko sva prvič pripeljala svež gnoj, ki ga že od takrat kompostirava in bo letos končno prišel na nastajajoč vrt. Tisto jesen sva prav tako posadila nekaj lesk, sadik malin in vinske trte. V lanskem letu sva prostor skozi celo leto kosila, z odkosom pa zastirala površino na kateri bo letos zrastel vrt. Prav tako sva lansko poletje postavila rastlinjak, ki že zelo dobro služi svojemu namenu in nam ponujam hrano v teh zimskih mesecih. V jeseni sva začela z sadovnjakom in posadila kar nekaj sadnih dreves in grmovnic, ki nam bodo čez nekaj let ponudila sladke sadeže.Miha je kmalu po novem letu začel z letošnjo prvo realizacijo našega sanjanja. Izdelal je chickshaw oziroma prenosljiv kokošji dom, katerega vam bo sam predstavil v eni izmed naslednjih objav. Tako se bo letos naša skupnost povečala še za vsaj 6 domačih kokoši. Razlogov, da smo se odločili za kokoši je več, glavni razlogi pa so naslednji:
  • kokoši želimo vključiti v pripravo vrtov in nego našega prostora,
  • s pomočjo kokoši želimo skleniti cel krog našega delovanja,
  • smo veliki ljubitelji jajc,
  • otroku želiva približati živali ter ga vključiti v skrb za njih.
Kokoši se bodo čez dan gibale na prostem in jih bova po potrebi prestavljala na različne lokacije po prostoru (imela bova prenosno mrežo), čez noč pa jih bova v vseh letnih časih imela v prenosljivem kokošjem domu, ki bo služil kot spalni prostor, zaščita pred plenilci in prostor za valjenje jajc.


Miha je sami izdelavi posvetil veliko časa in preračunavanja, zraven pa ponovno obudil svoje otroško veselje do sestavljanja malo večjih stvari in dela z lesom. 

Imeti živali za naju pomeni prizemljiti se, kar nama predstavlja veselje in hkrati velik izziv. Izzivi pa so velik del najinega življenja že odkar sva začela skupaj sanjati, tako da naju tega ni strah. V tem mesecu se začenja vrtnarska sezona, tako da bo naš naslednji korak dodelava vrta. Več o tem pa v kakšni izmed naslednjih objav.

Objavi Komentar
Objavite komentar