VIKEND V AMSTERDAMU (FEBRUARJA)

sreda, 13. februar 2019
S Petrom sva se ravnokar vrnila iz Amsterdama, kjer sva preživela podaljšan vikend. Amsterdam naju je takoj očaral. S svojimi tipičnimi hišami, kanali, kolesarji, sladkimi dobrotami, skandinavskim minimalizmom, njihovo gedoogkultuur - kulturo tolerance, ki jo je čutiti v mestu, edinstvenim mestnim utripom... Najin gostitelj Paolo nama je prvi dan, preden sva se odpravila v mesto, predlagal sledeče: "Izgubita se v mestu, sprostita se, spijta kozarec vina, obiščita kakšen coffeeshop... tako bosta najbolj spoznala in začutila mesto"


In res je, sprehajanje po mestu je že doživetje zase. Opazovanje hiš ob kanalih, ki so perfektne v svoji imperfektnosti (nekatere nagnjene v stran, druge naprej...), odkrivanje skritih kotičkov, malih butikov, obisk tržnice, uživanje v palačinkah, čokoladnih piškotih, jabolčni piti, stroopwaflih... Prvi dan je bilo sicer deževno, oblačno in vetrovno, drugi dan pa sva imela srečo, saj je bil dan sončen in tako perfekten za raziskovanje mesta.

V tej objavi delim najine predloge, kako preživeti vikend v Amsterdamu: kje sva prenočevala, kje se dobro jé, kako se obleči, če obiščete Amsterdam pozimi... Prav tako delim super predloge sestrične (ki se je ravno vrnila iz izmenjave v Amsterdamu) in priporočila vodiča Ilyje.


Prenočišča
Če se v Amsterdam odpravljate za dan ali dva, priporočam, da si prenočišče poiščete v centru mesta. Najcenejši način prenočevanja so hostli, kjer so cene relativno ugodne, še posebej, če vas ne moti, da si sobo delite še s kom. Če želite zasebno sobo, pa cene hitro poskočijo na 100 eur na noč in več. Midva sva si tokrat privoščila in izbrala B&B Keizers Canal, ki je bil odlična izbira. Ne le zaradi lokacije, ki je bila perfektna, ampak tudi zaradi gostitelja, ki naju je res razvajal. Zajtrki so bili odlični (in brezglutenski), poleg tega pa je bil Paolo prijeten sogovornik. In zadnji dan nama je, ker sva imela zgodaj let (in nama ni mogel pripraviti zajtrka), pripravil sendviče in sadje za s sabo :).



Amsterdam pozimi (oblačila)
Ko sem pred odhodom v Amsterdam pogledala vremensko napoved, je bilo za vikend napovedanih slabih 10 stopinj Celzija. Že sem začela pripravljati manj topla oblačila, pa mi je potem sestrična povedala, da tudi če je v Amsterdamu vremenska napoved podobna tisti v Ljubljani, je občutek, ko si zunaj popolnoma drugačen, saj predstavljata veter in vlaga v zraku bistveno razliko. Če se torej odpravljate v Amsterdam v zimskih mesecih, se toplo, predvsem pa večplastno oblecite. Jaz sem imela obute najtoplejše čevlje, dvojne nogavice, legice in hlače, spodnjo majico, dolgo majico, pulover, puhovko, šal, rokavice, kapo in kapuco, pa me je v petek, ko je bilo deževno in oblačno, še zazeblo. Še to, ker dež ponavadi spremlja tudi veter, je dežnik skorajda neuporaben, tako da najbolj pride prav nepremočljiva bunda ali pa palerina.


(Brezglutenska) hrana
Sama rada spoznavam mesta tudi skozi hrano. Ker pa uživam le brezglutensko hrano, sem pogosto prikrajšana za to, zato mora potem Peter poskusiti vse dobrote in mi poročati, kakšne so :). Ko ste v Amsterdamu se nujno ustavite v:
- Upstairs pannekoekenhuis (blizu trga Dam), kjer strežejo tradicionalne nizozemske palačinke. Ker je palačinkarna res majhna (le štiri mize), mizo raje vnaprej rezervirajte.
- Van Stapele Koekmakerij (Spui), kjer pečejo najboljše čokoladne piškote. Obvezno se ustavite v tej mali simpatični prodajalni, kjer sproti pečejo piškote, tako da so še topli in se kar stopijo v ustih (najbolje, da se ustavite zjutraj, ko še ni turistov).
- Van Wonderen Stroopwafels (na glavni nakupovalni ulici Kalverstraat), kjer vam postrežejo sveže stroopwafle (vaflje s karamelnim sirupom v sredini), pomočene v čokolado z izbranim nadevom; če jih želite odnesti tudi domov, pa jih kupite v Albert Heijn ali Jumbo, saj so tam ugodni in dobri.
- v Haringhandel Jonk ali v The Seafood Baru (Spui), če želite poskusiti tradicionalno nizozemsko jed - sveže slanike (haring), postrežene s čebulo in kumaricami.
- Vlaams Friteshuis Vleminck (v bližini Kalverstraat), če imate radi pomfri. Tu naj bi imeli najboljšega v Amsterdamu (res je dober :))
- Original Drampkring (ali coffeeshop Brada Pitta :)) (Spui), kjer imajo po mnenju vodiča Ilyje najboljše cannabis kolačke :).
- Winkel 43, kjer boste prišli na račun vsi ljubitelji jabolčnih pit. Če boste v Amsterdamu v soboto, se odpravite dopoldne na jabolčno pito in na tržnico Noordermarkt, kjer prodajajo tradicionalne nizozemske dobrote.
- Foodhallen, kjer v pokriti tržnici strežejo ulično hrano (podobno kot naša Odprta kuhna). Nama je bilo malo odročno, zato se tja nisva odpravila, je pa na vrhu priporočil sestrične :).

Če poiščete predloge na zemljevidu, boste ugotovili, da se večji del predlogov nahaja v bližini trga Spiu, ki je bil, poleg Negen Straatjes (devet malih ulic, kjer se nahajajo ljubki butiki, lokali in restavracije), tudi moj najljubši del mesta.

V Amsterdamu je brezglutensko hrano mogoče najti, ni pa je na pretek. Je pa nekaj tradicionalnih jedi, ki jih lahko poskusite in sicer:
- sveže slanike s čebulo in kumaricami (Haringhandel Jonk, The Seafood Bar)
- siri vseh oblik in okusov (na tržnicah, v trgovinah, v specializiranih trgovinah s sirom...)
- palačinke v Pancakes Amsterdam (blizu hiše Ane Frank in v Negen Straatjes), kjer jih pripravijo tudi brez glutena
- stroopwafels sicer vsebujejo gluten, a jih je mogoče dobiti tudi v brezglutenski različici v več trgovinah (Albert Heijn, Marqt itd.)
- brezglutensko jabolčno pito v Toos & Roos, kjer imajo tudi odlične brezglutenske kruhke (jaz sem jedla kruh, obložen z dimljenim lososom, popečenimi bučkami, mocarelo, svežim paradižnikom in baziliko...)

Še nekaj priporočil sestrične, ki jih sama nisva uspela preizkusiti:
- veganska ponudba: Vegan Junk Food Bar
- brunch: Ree7PlukToos & RoosCorner BakeryThe Breakfast ClubBakers & RoastersBenji'sLittle Collins
- burgerji: Cannibale Royale
The Avocado Show
- pivo: Bierfabriek




Dvodnevni itinerarij 
Pred obiskom prestolnic si vedno rada naredim okvirni načrt, kako bova preživela najine dneve. Le ti so vedno kombinacija ogledov, muzejev, znamenitosti (ko sva prava turista :)) in ležernega sprehajanja po mestu, posedanja na kavici, brskanja po trgovinicah itd. (ko želiva biti domačina :)).

Najin prvi dan:
Free Walking tour - Upstairs Pancakes - Hiša Ane Frank - Pancakes Amsterdam - Spui -  Negen Straatjes -  Theater Tuschinski

Najin drugi dan:
Bloemenmarkt - Spui (Van Stapele Koekmakerij, Van Wonderen Stroopwafels, Begijnhof itd.) - Negen Straatjes - Noordermarkt - Winkel 43 - Negen Straatjes - Moco Museum - Kalverstraat -  Red Light District

Free Walking Tour
Najlažji in najhitrejši način, kako spoznati mesto, njegovo zgodovino, znamenitosti in zanimivosti ter kako pridobiti orientacijo v mestu, je preko free walking toura. Midva se ponavadi odločiva za New Sandemans Free Walking Tours, ki jih je mogoče najti v vseh večjih mestih in ki nikoli ne razočarajo. Free walking touri delujejo po principu, da ogledi nimajo fiksne cene, ampak plačaš vodiču toliko, kolikor lahko oz. kolikor meniš, da si je zaslužil. Najin ogled je bil sicer precej deževen, vetroven in hladen, ter zato bolj naporen, ampak še vedno odličen, ker smo se sprehodili čez večji del centra in dobili super predloge za raziskovanje mesta. Ogled smo zaključili pri hiši Ane Frank, ki je bila najina druga postojanka.


Ogled mesta z ladjico (Canal Cruise)
Če niste ljubitelji hoje in vodenih ogledov, si lahko mesto ogledate z druge perspektive - iz ladjice. Super način ogleda mesta tako v dnevih, ko je deževno in vetrovno (ladjica pa je topla in udobna), kot tudi na lepe sončne dni.

Muzeji
Če imate namen obiskati kakšen muzej, vam priporočam, da vstopnice kupite preko spleta. Vrste pred muzeji so namreč dolge, če pa vstopnico že imate, pa vrsto preskočite in tako prihranite kakšno uro ali dve. Lahko jih kupite tudi isti dan (ali pet minut prej), preden se odpravite v muzej (le za hišo Anne Frank se zna zgoditi, da vstopnic preko spleta ne bo več na voljo, zato jih raje kupite vnaprej).  Prav tako so cene na spletu praviloma nekoliko nižje in s predhodnim nakupom vstopnice prihranite kakšen evro ali dva. Muzeji so sicer precej dragi, tako da sva se midva potem odločila za obisk dveh muzejev - hiše Ane Frank in Moco muzeja.



Na seznamu sva sicer imela naslednje muzeje:

Hiša Ane Frank (cena vstopnice 10 eur)
Obisk hiše, kjer se je med 2. svetovno vojno skrivala družina Ane Frank, je ena tistih stvari, ki so ponavadi na must-see listi, ko obiščete Amsterdam. Ogled muzeja traja dobro uro, med sprehodom po hiši pa preko audio vodiča (ki si ga brezplačno sposodite ob vhodu v muzej) in video posnetkov, spoznate življenje Ane Frank in njene družine ter skrivno bivališče, kjer je družina bivala več kot dve leti in kjer je Ana pisala svoj dnevnik. Priporočam. 

Moco Museum (cena vstopnice 13,5 eur)
Muzej, ki se nahaja v vili na trgu Museumplein, je butični muzej moderne, sodobne umetnosti. Trenutno so v muzeju razstavljena dela Andyja Warhola, Keitha Haringa, Michela Basquiata (le v zgornjem nadstropju; le nekaj del), Daniela Arshama in Banksyja (osrednja razstava). Nama je bila razstava všeč, je pa res, da je gneča v muzeju velika. Tudi v Moco muzeju si splača izposoditi audio guide (cena je 2,5 eur).

Heineken Experience (cena vstopnice 18 eur)
Interaktiven, zabaven in poučen muzej, ki je namenjen vsem, ne le pivoljubom, sva zaradi pomanjkanja časa tokrat morala preskočiti, se pa nama je zaradi lahkotnejše teme zdel super v kombinaciji z drugimi muzeji. 

Van Gogh Museum (cena vstopnice 19 eur)
Med muzeji, ki jih je vredno obiskati, je zagotovo Van Gogh muzej, muzej enega največjih nizozemskih umetnikov. Ker je bil muzej odprt samo do petih popoldne, ga žal nisva obiskala, je pa na seznamu za naslednji obisk Amsterdama.

Foam (cena vstopnice je 15 eur)
Na seznamu muzejev, ki sva jih želela (pa jih nisva uspela) obiskati je tudi muzej fotografije Foam,  ki razstavlja dela tako znanih kot manj znanih talentiranih fotografov. Ob četrtkih in petkih je odprt do 21. ure, tako da ga lahko obiščete, ko so ostali muzeji že zaprti. Ob četrtkih se lahko udeležite tudi brezplačnega vodenega ogleda muzeja.

Če boste v okolici Museumpleina, pokukajte tudi v trgovinico v muzeju sodobne umetnosti Stedelijk Museum, kjer prodajajo umetniške knjige, nakit in spominke, ki jih ni mogoče kupiti v turističnih trgovinah. Vstop v trgovinico je možen tudi brez vstopnice.



Nakupovanje
Če se želite med bivanjem v Amsterdamu odpraviti tudi v šoping, se odpravite na glavno nakupovalno ulico Kalverstraat, kjer se nahajajo trgovine vseh znanih blagovnih znamk. Če pa želite pokukati v trgovine, ki jih pri nas ali v naši okolici ne boste našli, se sprehodite po Negen Straatjes, kjer se nahajajo manjši lokalni butiki (so pa cene oblačil v butikih precej visoke).




Ostale znamenitosti

A'dam lookout
Če se želite panoramski razgled na mesto, se odpravite na A'dam Tower, ki je najbolj znan po gugalnici na vrhu stolpnice, od koder je čudovit razgled na mesto (glede na to, da se gugalnica zaziba čez rob stolpnice, je ta razgled namenjen le najbolj pogumnim :)).  Stolpnica se nahaja blizu glavne železniške postaje - sledite znakom za IJ-Zijde, od koder vas "trajekt" popelje do stolpnice.

Tržnice
Ob sobotah v Amsterdamu zaživijo številne tržnice, kjer lokalni proizvajalce prodajajo ekološko hrano, rabljena oblačila, starine itd. Midva sva se sprehodila mimo tržnice cvetja na vodi Bloemenmarkt, kjer so že imeli prve tulipane ter po tržnici Noordermarkt, kjer prodajajo ekološko hrano (zelenjavo, gobe, pekovske izdelke, sire, sveže školjke in ribe itd.). Več o amsterdamskih tržnicah si preberite tu: KLIK!




Begijnhof
Če boste v bližini trga Spui, ne spreglejte Begijnhofa, mirnega, spokojnega dvorišča, obkroženega s tipični hišami in dvema cerkvama, eno anglikansko in eno katoliško "skrivno" cerkev, ki je skrivoma delovala v času prohibicije katolicizma (v cerkev so spremenili eno od hiš v naselju). Kar je naju najbolj navdušilo sta bila popoln mir in tišina, ki te objameta takoj, ko stopiš na dvorišče - zazdi se ti, da si popolnoma nekje drugje in ne v centru mesta. 



Red light district
Če se vam bo zdelo, da se v Amsterdamu ne tre turistov, se zvečer odpravite v rdečo četrt, kjer se množice ljudi sprehajajo po ozkih ulicah osvetljenih z rdečimi lučmi, da potešijo svojo radovednost :). Kar je naju presenetilo, je lokacija rdeče četrti - nahaja se namreč povsem v centru mesta, v bližini trga Dam.






Objavi Komentar
Objavite komentar