CUPCAKES BREZ GLUTENA (DVA OKUSA)

ponedeljek, 12. marec 2018

Ta vikend sem preizkusila recept za brezglutenske mafine z gozdnimi sadeži, ki sem ga pred časom zasledila na youtube kanalu Cupcake Jemma in na podlagi tega recepta pripravila mini cupcakes z okusom gozdnih sadežev in kave oziroma tiramisuja.

V prvotnem receptu za mafine je v testo vmešan džem iz gozdnih sadežev. Recept me je navdušil, saj so mafini nadvse okusni, rahli, masleni in sočni. Skrbelo me je namreč, da bodo zaradi brezglutenske moke mafini sočni le prvih nekaj ur po peki, nato pa bodo postali suhi in drobljivi, vendar temu ni bilo tako. Na mafine sem nabrizgala mascarpone kremo, ki sem ji primešala žlico džema iz gozdnih sadežev. Krema iz mascaropone sira mi je všeč, saj le ta ni preveč izrazitega okusa in dovoli, da pride okusen biskvit do izraza. Preizkusila sem namreč tudi švicarsko masleno kremo z belo čokolado in džemom iz gozdnih sadežev, vendar je popolnoma prekrila okus biskvita, prav tako pa je bila v kombinaciji z biskvitom preveč sladka.

Ker so mi bili mafini tako zelo všeč, sem isti recept uporabila tudi za cupcakes s kavno karamelo in mascarpone kremo, pri čemer sem džem iz gozdnih sadežev izvzela iz recepta. Mafine sem napolnila s kavno karamelo, nato pa jih nabrizgala z mascarpone kremo. Takšni cupcakes so idealni za vse ljubitelje kave in tiramisuja. 

Podobno lahko osnovni recept za mafine in kremo prilagodimo po svojih željah in uporabimo različne dodatke, da dosežemo želene okuse. 


Osnovni recept za mafine:
(za okoli 30 mini mafinov oz. 12 mafinov običajne velikosti)

- 125 g brezglutenske moke (jaz uporabljam Schär Mix C moko)
- 1 žlička pecilnega praška brez glutena (jaz uporabljam dmBio pecilni prašek z vinskim kamnom)
- ščepec soli
- 1/4 žličke sode bikarbone
- 100 g sladkorja
- 125 g masla sobne temperature
- 2 jajci sobne temperature
- 1,5 žlice mleka

Osnovni recept za mascarpone kremo:

- 150 g mascarpone sira
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 vanilijev sladkor

Džem iz gozdnih sadežev :
(za pripravo cupcakes z okusom gozdnih sadežev)

- 450 g zamrznjenih gozdnih sadežev (gozdne sadeže lahko nadomestimo z malinami, borovnicami, jagodami itd.)
- 100 g sladkorja

Kavna karamela:
(za pripravo cupcakes z okusom tiramisuja)

- 100 g smetane za stepanje
- 1 žlica instant kave
- 1/4 žličke vanilijevega ekstrakta
- 90 g sladkorja
- 55 ml vode


Postopek priprave cupcakes z gozdnimi sadeži:

1. Najprej pripravimo džem iz gozdnih sadežev:
i) Zamrznjene gozdne sadeže in sladkor stresemo v posodo, dobro premešamo in postavimo na ogenj.
ii) Kuhamo na zmernem ognju 25 - 35 minut. Džem je pripravljen, ko se gozdni sadeži dobro pokuhajo in postane zmes gosta. Odstavimo in ohladimo.

2. V vmesnem času lahko pripravimo maso za mafine:
i) Pečico vključimo na 170 stopinj Celzija in pekač za mafine obložimo s papirnatimi posodicami za mafine.
ii) Moko presejemo v posodo in ji dodamo ostale suhe sestavine (pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, sladkor) ter dobro premešamo. Suhim sestavinam dodamo maslo in jajci (sobne temperature).
iii) Z električnim mešalnikom (najprej na nizki hitrosti, nato hitrost povečamo) zmešamo vse sestavine. Ko so vse sestavine dobro inkorporirane, primešamo še 1,5 žlice mleka. Mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi.
iv) V maso dodamo eno žlico džema iz gozdnih sadežev in ga le rahlo vmešamo v maso. Džema ne vmešamo tako, da v celoti prekrije maso, ampak le v delih, saj želimo dobiti mešanico mase za mafine in džema. O čem točno govorim, si oglejte v videu: KLIK!
v) Mešanico džema in mase za mafine z žličko prenesemo v papirčke za mafine. Najlažje je, če imamo dve žlički - z drugo si pomagamo, da maso postrgamo v papirček. Papirčke napolnimo nekje do treh četrtin, saj bo med peko masa še precej narasla.
vi) Postopek ponavljamo: žlico džema vmešamo v maso, maso pa v papirčke za mafine. Nadaljujemo, dokler ne napolnimo celotnega pekača za mafine.
vii) Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 22 minut (to velja tako za mini kot za navadne mafine), dokler ni biskvit zlato rumene barve.
viii) Mafine odstranimo iz pekača in počakamo, da se ohladijo.

3. Nato pripravimo kremo:
i) Mascarpone sir stresemo v posodo in mu z električnim mešalnikom ali žlico vmešamo sladkor (najlažje je, če je ves sladkor zmlet, da se sladkorna zrnca ne čutijo oziroma da ni treba mešati tako dolgo, da se raztopijo). Primešamo še 2-3 žlice džema iz gozdnih sadežev.
ii) Kremo damo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom (jaz sem uporabila nastavek zaprta zvezda s premerom 8 mm).
iii) Ko so mafini popolnoma ohlajeni, nanje nabrizgamo kremo. 


Postopek priprave cupcakes z okusom tiramisuja:

1. Najprej pripravimo kavno karamelo (postopek priprave si lahko ogledate v videu: KLIK!):
i) Sladko smetano zlijemo v posodo, jo postavimo na štedilnik in segrevamo na zmernem ognju. Smetano odstavimo s štedilnika tik preden začne vreti (ko se začnejo delati prvi mehurčki). Nato primešamo eno žlico instant kave in četrt žličke vanilijevega ekstrakta (lahko tudi vanilije v prahu).
ii) V drugi posodi zmešamo sladkor in vodo, jo postavimo na štedilnik in segrevamo na zmernem ognju (vmes ne mešamo), dokler ne začne sladkor karamelizirati. Ko postane sladkor jantarjeve barve (to se zgodi po 5-10 minutah), posodo odstavimo z ognja.
iii) Nato zlijemo v karamelo smetano s kavo in mešamo toliko časa, dokler ni več mehurčkov. Morda se vam bo na začetku karamela nekoliko sprijela skupaj - le mešajte naprej in se bo lepo vmešala v smetano.
iv) Kavno karamelo ohladimo. Ko je ohlajena, jo damo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom (jaz sem uporabila kar okrogel nastavek s premerom 4 mm)

2. V vmesnem času lahko pripravimo maso za mafine:
i) Pečico vključimo na 170 stopinj Celzija in pekač za mafine obložimo s papirnatimi posodicami za mafine.
ii) Moko presejemo v posodo in ji dodamo ostale suhe sestavine (pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, sladkor) ter dobro premešamo. Suhim sestavinam dodamo maslo in jajci (sobne temperature).
iii) Z električnim mešalnikom (najprej na nizki hitrosti, nato hitrost povečamo) zmešamo vse sestavine. Ko so vse sestavine dobro inkorporirane, primešamo še 1,5 žlice mleka. Mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi.
iv) Maso za mafine z žličko prenesemo v papirčke za mafine. Najlažje je, če imamo dve žlički - z drugo si pomagamo, da maso postrgamo v papirček. Papirčke napolnimo nekje do treh četrtin, saj bo med peko masa še precej narasla.
v) Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 22 minut (to velja tako za mini kot za navadne mafine), dokler ni masa zlato rumene barve.
vi) Mafine odstranimo iz pekača in počakamo, da se ohladijo.

3. Nato pripravimo kremo:
i) Mascarpone sir stresemo v posodo in mu z električnim mešalnikom ali žlico vmešamo sladkor (najlažje je, če je ves sladkor zmlet, da se sladkorna zrnca ne čutijo oziroma da ni treba mešati tako dolgo, da se raztopijo).
ii) Kremo damo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom.

4. Priprava cupcakes:
i) V ohlajene mafine vbrizgamo kavno karamelo: nastavek potisnemo v sredino mafina, da nastane manjša luknjica in potisnemo kavno karamelo v luknjico.
ii) Nato na mafine nabrizgamo mascarpone kremo. Če želimo "tiramisu" videz, po kremi potrosimo še kakav.


Prijetno peko in sladkanje,* Ta objava ni sponzorirana.

1 komentar on "CUPCAKES BREZ GLUTENA (DVA OKUSA)"
  1. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši