JABOLČNI ŽEPKI ali GALETTE BREZ GLUTENA

ponedeljek, 20. november 2017
Jabolčne sladice s cimetom so značilne za jesen. Letošnja spomladanska zmrzal nam je sicer onemogočila, da bi uporabili domača jabolka, vendar se sladicam vseeno ne odrečemo. Radi pripravimo pečena s karamelo in bučnim sladoledom. Tokrat smo poskusili narediti jabolčne žepke, vendar, kot je razvidno iz fotografij, so razpokali, testo pa se je med prepogibanjem trgalo. Ker so okusni, smo se vseeno odločili, da recept objavimo, vendar bi bilo še boljše (in enostavnejše), če bi namesto žepkov iz istih sestavin naredili majhne galette. Žepki so bili sicer okusni, vendar bi bilo še bolje, če bi bilo nadeva več, kar pa pri žepkih ni mogoče, saj bi ob prepogibanju steče ven, pri galettah pa te težave ni. Zelo dobri so naslednji dan, ko se testo prepoji z jabolčnim nadevom.


Za testo potrebujemo:
- 350 g brezglutenske moke
- 120 g sladkorja
- 110 g masla
- žličko vanilijevega ekstrakta
- 4 žlice mleka
- 1 jajce

Za jabolčni nadev potrebujemo
- 3 kisla jabolka
- 20 g koruznega škroba 
- 50 g rjavega sladkorja
- ščepec soli 
- pol žličke cimeta v prahu
- 1 žlico vode

- 1 jajce za premaz

Postopek priprave:
1. Najprej iz hladilnika vzamemo maslo, da se bo zmehčalo na sobni temperaturi. 

2. Nato pripravimo jabolčni nadev. Jabolka olupimo, dvakrat prepolovimo, da dobimo štiri krhlje, izkoščičimo in grobo naribamo. V kozici jih na majhnem ognju pokuhamo, skupaj z žlico vode. Kuhamo slabih 10 minut, nato dodamo sladkor, koruzni škrob, ščepec soli in cimet in ob občasnem mešanju kuhamo še 5 minut. Odstavimo in pustimo, da se hladi. 

3. Za testo zmešamo vse suhe sestavine, nato vmešamo še zmehčano maslo, razžvrkljano jajce in mleko. Raje zamesimo bolj trdo testo kot premehko. Če bomo delali galette, testo razdelimo na 5 delov, če bomo delali žepke, pa na 10. Iz vsakega naredimo kepo. Podlago, na kateri bomo valjali, najprej pomokamo z brezglutensko moko, nanjo položimo kepo testa, razvaljamo na 0,5 cm debelo v obliki kroga. Razvaljamo še preostalo testo, nato pa za galette jabolčno maso nadevamo na sredino, za žepke pa na polovico, vendar pustimo 3 cm roba. Za žepke testo prepognemo, obrežemo, da dobimo enakomeren rob in robove zapremo tako, da rob testa z vilico pritisnemo ob podlago (mi smo uporabili pripomoček iz spodnje fotografije). Naredimo še dve zarezi. Za galette pa robove testa prepognemo navznoter, kot je prikazano tukaj. Testo premažemo s stepenim jajcem in pečemo 15 minut na 180°C. Če testo v tem času ne porjavi, pečemo še 5 minut.


Recept je prirejen po tem receptu


Objavi Komentar
Objavite komentar