ČOKOLADNO POMARANČNI MOUSSE

ponedeljek, 8. maj 2017
Ob koncu sezone pomaranč in hladnega vremena smo pripravili čokoladni mousse z okusom pomaranče. Mousse je brez jajc in pripravljen po preprostem postopku, seveda ga lahko postrežemo v skodelicah, meni pa je še lepše,  če uporabimo prazne polovičke pomaranče.


Potrebujemo:
- 2 veliki pomaranči
- 50 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 1 žličko naribane lupinice bio pomaranče (ali posušene lupinice) 
- 100 g čokolade (najbolje, da z okusom pomaranče)
- 200 ml poljubne smetane za stepanje (ali 1 pločevinka kokosovega mleka)
- 1 žličko vanilijevega ekstrakta
- poljubno sladilo - po potrebi 

Uporabimo lahko katerokoli smetano, ki je namenjena za stepanje. V primeru, da uporabimo kokosovo mleko, pločevinko en dan prej postavimo v hladilnik, da se voda loči od smetane, saj potrebujemo le smetano. Smetana sicer ne bo tako kompaktna kot tista, ki je namenjena stepanju, se pa strdi, ko je dobro ohlajena.

Priprava:
Oranžni del pomarančne lupine drobno naribamo, približno za 1 čajno žličko. Pomaranči prepolovimo in dobro ožamemo. 50 ml iztisnjenega soka, naribano lupinico in vanilijev ekstrakt zmešamo. Košček čokolade prihranimo za okrasitev. Preostalo čokolado stopimo v mikrovalovki ali pa nad vodno kopeljo. 

Če jo topimo v mikrovalovni pečici, jo topimo postopoma, da se ne zažge. Topimo 30 sekund, premešamo, spet segrevamo 30 sekund in tako dalje, dokler ni stopljena. Če jo topimo nad vodno kopeljo, potrebujemo večjo posodo, ki je primerna za na štedilnik in zgornjo, manjšo posodo. V večji posodi zavremo malo vode, in nanjo postavimo manjšo posodo, in sicer tako, da se vode ne dotika. Spodnjo posodo segrevamo nad majhnim ognjem, koščke čokolade pa stresemo v zgornjo posodo, da se začnejo topiti. Ves čas mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne stopi. 

Stopljeno čokolado primešamo mešanici soka, lupinice in ekstrakta. Posebej stepemo smetano in prihranimo eno žlico za okrasitev. Smetani primešamo čokoladno zmes. Poskusimo in po potrebi sladimo z izbranim sladilom. Kremo z žličko nadevamo v polovičke pomaranč ter za vsaj 30 minut postavimo v hladilnik. Okrasimo s smetano in naribano čokolado.


Objavi Komentar
Objavite komentar