BARVANJE LAS S KANO - 2. del

petek, 10. oktober 2014

O barvanju las s kano sem že pisala tu, kjer sem omenila, da sem večkrat preizkusila Lushevo kano. Glede na to, da sem že napisala, da Lusheva kana ni optimalna, o čemer bo več govora v nadaljevanju, pa bi se danes posvetila predvsem temu, kaj je pomembno pri izbiri in kupovanju kane, želim pa predstaviti tudi ostale naravne barve (poleg kane obstajajo tudi druge naravne barve za lase; indigo, sena, amla). Na trgovskih policah je namreč veliko izdelkov, ki so označeni kot kana, čeprav vsebujejo dodane kemikalije in konzervanse, ki naredijo več škode kot koristi. Prav tako je zmota, da obstaja paleta različnih odtenkov kan, saj različne barve kane ne obstajajo, to so le oznake trgovcev, gre pa za različne mešanice.

Če npr. pogledate sestavine pri Lushevih kanah, boste videli, da je pri odtenkih Marron, Noir in Brun dodan še indigo, ki pa ni kana, je pa naravno barvilo oz. pigment. Z uporabo drugih naravnih pigmentov, ki jih kani primešamo ali pa jih samostojno uporabimo (npr. sena), dobimo različne odtenke, saj si verjetno ne želimo vsi značilnega oranžno rdečega odtenka, ki ga dobimo z uporabo kane. V zvezi z rdečim odtenkom pa je potrebno poudariti, da je dobljeni odtenek na vsakih laseh drugačen, saj se kana prilagodi pigmentu las posameznika, kar pusti unikaten rezultat. Prava kana deluje tudi proti bolečinam, glivicam in oteklinam, zdravi lasišče in krepi lase, ter jih ščiti pred UV žarki (pobarvajte se, preden greste na morje). Prekrije tudi sive lase. Njena posebnost je v tem, da prodre v las in ravno zaradi te lastnosti frizerji nad njo niso navdušeni - lase, ki so pobarvani s kano, je tvegano pobarvati s kemičnimi barvami, saj je novi odtenek nepredvidljiv.

Kana je rastlina, ki šele pri konstanti temperaturi 35°C prične v listih tvoriti pigment, ki se imenuje lawson. Količina tega pigmenta v listih je odvisna od sestave tal, klime in temperatur, zaradi česar pri slabših letinah manj kakovostnim kanam dodajajo kemične pigmente in kano "ponaredijo". Manj kakovostim kanam, ki imajo manj pigmenta torej dodajajo tudi kemične pigmente, zato moramo biti še bolj pazljivi, da izberemo res 100% kano. Ker je zmleta kana, kakršno kupimo v trgovini, izredno občutljiva na vročino, svetlobo in vlago, se ji pogosto dodaja konzervanse v obliki kovinskih soli, ki pa se vpijejo v lase in če se hočemo nato pobarvati s sintetičnimi barvami, peroksid v teh barvah reagira na kovinske snovi v laseh in dobimo katastrofo kar se tiče odtenka, lasje pa se lahko tudi poškodujejo.

Kana oz. hena se uporablja tudi za body-art, za poslikavo telesa, za katerega se uporabi kana, ki je narejena iz vršičkov rastline, ti imajo največ pigmenta in so zelo fino mleti, kot puder. Ti začasni tatooji zdržijo do 3 tedne. Body art kakovost pomeni, da gre za kano najvišje kakovosti. Za kano za lase uporabijo liste kane, ki jih posušijo in zmeljejo v prah. Že po tem, kako fino mlet je ta prah, prepoznate kakovost kane, saj ne sme imeti grobih delcev, taka kana pa se tudi veliko lažje zmeša, nanese na lase, jih manj obteži in se lažje spere, kar pomeni manj packarije.

Barvilo v pravi kani potrebuje več ur, da se razvije in spusti barvo, saj se barvilo izloča pri 25°C, kar pomeni, da jo je potrebno pripraviti že 24 ur vnaprej, če v stanovanju nimamo zelo toplo. Poleg vode ji moramo dodati tudi kislino (limonin sok), za bolj globoko barvo. V naravno kano nikoli ne smemo vmešati vrele vode, saj se kanino barvilo začne razkrajati in se pigment uniči. Če imate suho lasišče, pa lahko dodate tudi malo olja (kakšno žličko), sicer pa že naravna kana vsebuje veliko eteričnih olj, kar jo naredi bolj mastno. Barve se meša v steklenih, keramičnih, ne pa kovinskih posodah, do gostote jogurta. Ko je kana zmešana, je pomembno, da jo pokrijemo s folijo oz. zapremo, da se ne izsuši. Če nam je ne uspe porabiti, jo lahko nekaj dni hranimo v hladilniku, lahko pa se mešanico tudi zamrzne. Če ne porabimo celotne vsebine vrečke, jo dobro zapremo in do naslednje uporabe hranimo v hladilniku. Najbolje da vam jo, na čiste in suhe lase, nanese nekdo drug, pri čemer naj uporablja rokavice, saj bo tako lahko kano nanesel kar s prsti ali pa s silikonsko spatulo, ki se običajno uporablja v kuhinji. Ko je kana na laseh, je tudi pomembno, da ne pustimo, da se na laseh posuši, ampak lase zavijemo v prozorno folijo in potrpimo 4 ure ter kano šele nato speremo. Prava barva se bo razvila v nadaljnjih 48 urah.

Prava naravna kana se pripravlja po zgornjem postopku, kar pomeni, da jo boste prepoznali že po tem, ko boste prebrali navodila. Prava kana je vedno v prahu (ne tekočina), dobro zaprta (v tujini jo lahko kupite na tržnici, na kilograme, te ne kupujte) in v navodilih boste zasledili, da je potrebno dodati kislino ter počakati vsaj 12 ur. Prav tako lahko pogledate, ali ima certifikat in kakšen. Ne sme vsebovati aditivov oz. ostalih sestavin. Med sestavinami naj bo navedena samo kana (Lawsonia inermis). Prah je zelenkaste barve, vendar pa bolj zelena kana še ni boljša kana, intenzivnost barve na kakovost nima vpliva, pomembno pa je, da ni sivkasta, saj to pomeni, da ji je že potekel rok uporabe.

OSTALE NARAVNE BARVE 

Kani se pogosto primešajo ostale naravne barve, tako da se lahko dobi različne odtenke, nekateri proizvajalci jih že sami zamešajo in nato prodajajo vse pod imenom kana, zaradi lažjega označevanja. Pogosto ji dodajajo kavo, kar pa ni potrebno. Najbolje je, da odtenke zamešamo sami, točnejša navodila o razmerjih za željeni odtenek boste našli v priročniku Kana, v tabeli na str. 48.

- INDIGO

je naravno barvilo, ki so ga včasih uporabljali za barvanje bombaža, npr. kavbojk in ga lahko uporabljamo tudi v kombinaciji s kano, da dobimo temnejše rjave odtenke las in črno barvo las (za npr. temno rjavo uporabimo 30% kane in 70% indiga). Označen je tudi kot črna kana, vendar ga samostojno ne moremo uporabljati (pri sivih laseh bi namreč z uporabo zgolj indiga dobili modre lase), saj se na lase veže v kombinaciji z lawsonom, ki je v kani, tako da gre skupaj s pigmentom kane v lase. Pripravi se drugače kot kana, saj se ga običajno zameša tik pred barvanjem in se ga pusti približno 10 minut, da malo potemni in začne izločati pigment, nato pa se mu doda kana (ki jo zamešamo že dan poprej). Mešanico je potrebno takoj porabiti in se je ne more več shranjevati v hladilniku. Za črno barvo las je potrebno lase najprej pobarvati s kano, jih oprati in posušiti, nato pa pobarvati še z indigom (opis postopka je na str. 35).

- AMLA

Če želimo kavno oz. čokoladno barvo las, dodamo žlico amle mešanici indiga in kane. Dobro deluje tudi proti izpadanju las. Lahko se jo uporabi tudi kot masko za lase, lahko pa se jo celo pije, saj krepi imunski sistem.

- SENA

Sena se lahko uporablja samostojno namesto kane in lasem doda zlati pigment, tako da je posebno primerna za lase, ki že imajo naravni zlati pigment, ki ga sena še okrepi (to so predvsem naravno svetlejši lasje), ne more pa las posvetliti. Lahko pa se uporablja tudi v kombinaciji s kano. Zameša se enako kot kana, z limono in vodo ter se jo pusti stati en dan na sobni temperaturi ter lase ovije s prozorno folijo za 4 ure. Dobra je za nego mastnega lasišča in se lahko uporablja kot maska za lase. Včasih jo imenujejo nevtralna kana. Tako kot pri kani lahko preostanek zmesi hranimo v hladilniku ali jo zamrznemo.

- HIBISKUSOVI CVETOVI

Tisti, ki želite še bolj intenzivno oranžno barvo las, kani dodajte hibiskusove cvetove.

Vsi, ki želite o kani in ostalih naravnih barvilih izvedeti še več, lahko preberete priročnik Catherine Cartwright-Jones, ki je preveden v slovenščino, kjer so tudi podrobna navodila ter fotografije kako kano zamešati. Informacije pa sem pridobila tudi na predavanju Sonje Velikanje.

100 g prave 100% kane v prahu (en zavitek) stane približno 15 eur, kar ni malo, vendar če jo primerjam z Lushevo, je to pravzaprav poceni, saj je v Lushevi dodanih še veliko drugih sestavin, ki naj bi negovale lase (npr. kakavovo maslo in kava), za kar pa ni potrebe (s tem prihranijo, saj na ta način porabijo manj kane, uporabniki pa imamo več težav s spiranjem las in čiščenjem kopalnice, kano je tudi težje nanašati, saj je preveč groba; v njihovih navodilih je tudi navedeno, da je kano potrebno preliti z vrelo vodo, kar pa je napačno, saj se s tem uničuje pigment), pri čemer lahko za krajše oz. ne preveč goste lase en paketek uporabimo za dvojno barvanje. Kupite jo lahko v trgovinah z zdravo prehrano in naravno kozmetiko, v komercialnih drogerijah je še nimajo, dobi pa se jo tudi prek spleta. Če ste v dvomu, ali gre za pravo kano, kontaktirajte uvoznika.

Kana je bila včasih zelo popularna, vendar pa so kvalitetne in naravne barve pri nas dosegljive šele zadnjih nekaj let. Tudi sama dolgo nisem našla 100% naravne kane, sedaj pa so že na voljo, ni pa jih  mogoče kupiti kjerkoli, so pa najboljša izbira. Ker so bile kane izpred desetletij slabe kakovosti, so imeli ljudje z njimi slabe izkušnje, saj so izsušile ali pa uničile lase, posebno če so lase kasneje barvali s sintetičnimi barvili, lahko pa so povzročile alergične reakcije, zato je kana prišla na slab glas. Še vedno pa ostaja tveganje pri uporabi kane, ki je v tem, da je težko natančno predvideti kakšen odtenek bomo dobili. Če se barvamo sami, pa se nam to lahko zgodi tudi s kemičnimi  barvami za lase ali pa celo pri frizerju.
6 komentarjev on "BARVANJE LAS S KANO - 2. del "
  1. Uau, zelo uprabni naveti. Velike večine od tega nisem vedela!
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljena! Super nasveti, hvala. Zanima me še kje točno se v Sloveniji lahko dobi 100% narvana kana? Hvala in lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imajo jo v trgovinah z zdravo prehrano. Za lokacijo, ki bo vam najbližja pa lahko povprašate na:
      https://www.facebook.com/Zakladnica.narave/timeline

      Izbriši
  3. ...najboljša razlaga od kar prebiram vsemogoče nasvete o kani, kajti uporabljam jo že...uf, ne povem,...zelo dolgo,...

    OdgovoriIzbriši
  4. Vprašala bi za kano,ki je bila kupljena v Dubaju na tržnici, za rdeči ten lasi. Kana ima zelo močan neprijeten vonj in me je kar malo strah, da bi si pobarvala lase. Kaj menite o tem? Naredila sem preizkus izpadlih las ( kar nekaj dni sem lase zbirala) in jo zmešala z toplo vodo in limoninim sokom. Dobila sem zaželeno barvo, vendar vonj vseeno ni izginil, kljub 2 kratnemu pranju s šamponom. Prosim za pomoč.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iz vašega vprašanja izhaja, da izdelku ne zaupate in da vas je strah, da bi ga uporabili za barvanje las, zato vam lahko le svetujemo, da ga ne uporabite. Res je, da ima kana svoj vonj, ki se nekaj časa obdrži, vendar vam brez poznavanja konkretnega izdelka težko povemo ali je varen za uporabo.

      Izbriši