MOJI OBROKI

torek, 8. april 2014

Na Retrospektivi lahko pogosto zasledite njami recepte, kjer objavljamo večinoma sladice. Za spremembo z vami delim nekaj bolj vsakdanjega - moje obroke. Hrano, ki jo jem vsak dan in ne samo ob posebnih priložnostih. Na fotografijah večinoma vidite zajtrke, katere si pripravljam vnaprej, že prejšnji večer, zjutraj pa jih samo pogrejem (ja, tudi krompir:)) Posebej za vas sem si v prejšnjem tednu vsako jutro vzela še dodatno minuto za fotografiranje hrane. Večinoma so vsi obroki sestavljeni po istem principu: zelenjava+meso, zadnje čase pa pogosto vključim tudi krompir. Kar vidite na fotografijah so jedi, ki jih pogosto jem, le kombinacije so različne. Pogosto skuham več hrane in iste obroke jem tudi dvakrat ali večkrat, tokrat pa sem se potrudila, da se v tem tednu niso prevečkrat ponavljali. Obroki so kar konkretni, glede na to, da gre večinoma za zajtrke, to pa zato, ker v službi do 12. ure ne jem ničesar. Za malico si vedno vzamem kaj s sabo, vendar pa, ker nimamo posebnega prostora, kjer bi si hrano lahko pogrela in ker malicam v pisarni, ponavadi pojem kaj malega. Ponovno jem šele, ko se vrnem domov.

Poleg tega, da ne jem glutena in da ne jem veliko industrijsko predelane hrane, imam še druge omejitve, ker imam žolčne kamne: izbiram manj mastno meso, ne jem jajc, svežega sadja in sveže zelenjave ter oreščkov (z izjemo kokosa), jeter ali čokolade. Pazim tudi pri mlečnih izdelkih in z njimi ne pretiravam. Najtežje se je bilo odreči čokoladi, mi je pa uspelo že nekaj tednov preživeti brez nje:) Težko je tudi, ker je treba paziti pri mastni hrani, ker so maščobe tiste, ki podaljšujejo čas sitosti. Pogrešam sladice, saj je bolj malo receptov, ki ne zahtevajo uporabe  jajc, (mandljeve) moke in kakava. Od svežega sadja in zelenjave najbolj pogrešam avokado, ki ga obožujem in je bil včasih vsakodnevno na mojem jedilniku.

Moji obroki:


Kuhana zelenjava (carska mešanica), mariniran piščanec (koščke mariniram v soku od vloženih kumaric ali limoni; preden jih popečem, jih začinim s soljo, poprom, česnom v prahu ter papriko v prahu in potresem s tapiokino moko) in bela omaka (ista kot spodaj, pri bučkinih špagetih).


Sardele, pečene v ponvi, kuhane bučke in korenje, kuhan krompir, kuhan brstični ohrovt. Zgoraj desno pa odlična sladica oz. prigrizek: kroglice iz kokosove moke in datljev, ki so nasitne, saj vsebujejo tudi kokosovo olje, so pa tudi sladke. So moje najljubše nadomestilo za čokolado. Sicer jih ni težko pripraviti, ampak je z njimi vseeno toliko dela, da me želja po sladkem ponavadi mine preden se lotim izdelave:) 


Vaflji brez glutena in brez jajc, narejeni po tem receptu. Zraven pa jabolčna marmelada.


Kuhan prekajen goveji jezik, domače kislo zelje in pire krompir.


Dušeno kitajsko zelje, pire krompir, domače pleskavice (goveje mleto meso, sol, poper, česen v prahu), zeleni ajvar in gorčica.
Bučkini špageti s tunino in belo omako. Bučke olupim in jih s posebnim lupilcem nalupim na rezance. Razporedim jih po pekaču, ki ga predhodno obložim s papirnatimi kuhinjskimi brisačami, posolim in v pečici na 100°C dehidriram dobre pol ure. Belo omako pripravim tako, da cvetačo skuham v juhi, dodam malo česna, solim in popram ter spasiram s paličnim mešalnikom. Včasih dodam malo krompirja ali pa kokosovega mleka. Uporabim tunino iz konzerve (tisto, v lastnem soku, ne v olju), nato pa dam vse v ponev, kjer špagete kuham še 5 minut ter dobro premešam in dobim jed kot jo vidite na zgornji fotografiji. Posujem še s parmezanom.


Piščančji curry z rezanci iz škroba sladkega krompirja. Piščančje meso narežem na kocke, posolim in popečem, nato dodam začimbe curry, zalijem s kokosovim mlekom in kuham. Rezance pripravim tako, da jih 4 minute kuham v slani vodi. To je hitro pripravljena jed. Uporabljam Aroy-D kokosovo mleko, ki ga, tako kot rezance iz škroba sladkega krompirja, kupim v kitajski trgovini.
5 komentarjev on "MOJI OBROKI"
 1. tole so zatrki? vsaka ti čast. ni šanse, da spravim tako (torej, kuhano in resno) hrano v sebe pred 12.
  ok, izjema so vaflji :)
  a nimaš pa možnosti iti na kosilo ven?
  lep dan

  OdgovoriIzbriši
 2. Ja, to so zajtrki - ki so res bolj kot kosila:)
  To je tako, če zvečer ješ, potem seveda ne moreš veliko pojesti za zajtr. Jaz ima redkokdaj večerjo, tako da se ponavadi že lačna zbudim. Tisti vaflji pa pravzaprav niso bili za zajtrk, ampak za popoldanski priboljšek. Zunaj jem enkrat na teden in imam kar težave, da, glede na moje omejitve, dobim primerno kosilo. Zelo redko je kakšna jed brez glutena, gluten je povsod:)

  OdgovoriIzbriši
 3. Ja, gluten je res povsod. Tudi jaz se mu poskušam izogibati, pa opažam da je res težko.
  Ali si po službi kuhaš še enkrat? Ali ješ isto jed kot zjutraj? Ali pa že zjutraj zaključiš s toplo hrano za cel dan? :) Vsekakor se držiš pravilno načela, kdaj jesti kot kralj, meščan in berač :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ponavadi pridem iz službe lačna, tako da si takrat več ne kuham, razen kakšne malenkosti in jem kar je ostalo od prejšnjega dne ali od zjutraj. Zadnje čase za kosilo skombiniram zelenjavo, ki je vedno pripravim veliko, s tistim kar skuha mama:) (Živimo v isti hiši, tako da če ima ona kakšno meso, ki ga pripravi za druge, jem tisto meso, pa svojo zelenjavo, če imajo za kosilo krompir, jem tudi krompir, približno enkrat na teden pa jem tudi riž, če ga ona skuha, čeprav ga nimam najraje.) Da bi kuhala dva različna obroka zase, bi bilo že preveč, ker še za fanta pripravim standardno malico, ki jo tudi skuham. Ja, sem kar veliko v kuhinji:)

   Izbriši
 4. Wau, super ideje za obroke! Bo treba kaj sprobat, hvala :)

  OdgovoriIzbriši