VELIKONOČNI DIY PROJEKTI

ponedeljek, 21. april 2014

Letošnji velikonočni prazniki so minili v znamenju DIY projektov. Prazniki so namreč idealna priložnost za takšno ustvarjanje, saj je časa nekoliko več, poleg tega pa lahko sam ustvariš idealna darilca za svoje bližnje. 

Barvanje pirhov je seveda obvezno opravilo v tem dneh, ki ga imamo radi že od malih nog. Letos smo se lotili okraševanja pirhov s papirnatimi prtički,  izdelali smo mini zajčke za velikonočno dekoracijo ali darilce, spekli pa smo tudi velikonočno obarvane piškotke, ki se jih lahko zapakira v škatle za jajca in podari kot simpatično darilo ali pa se jih ponudi po velikonočnem zajtrku. 

Kljub temu, da so velikonočni prazniki že za nami in bi bila ta objava morda bolj koristna v prejšnjem tednu, smo naše ustvarjanje vseeno dokumentirali in ustvarjeno danes delimo z vami.

Ker so piškoti okrašeni z royal icingom, je zaželjeno da so čimbolj ravni in da nimajo mehurčkov. V trgovinah nismo našli modelčka v obliki jajca, smo pa naredili šablono, s pomočjo katere smo izrezali testo. Uporabili smo to šablono, ki smo jo prerisali na tanjšo plastiko in izrezali, da smo dobili modelček. Piškotno testo smo naredili tako:

125 g masla smo penasto stepli s 125 g sladkorja v prahu in dodali eno jajce ter žličko vanilija in ponovno stepli. Nato smo v to mešanico postopoma presejali 250 g bele moke in dobro zmešali. Dobljeno testo je, zavito v prozorno folijo, pol ure počivalo v hladilniku, nato pa smo ga razvaljali približno 4 mm na debelo, izrezali zajčke in jajca ter pekli 9 minut na 180°C oz. toliko časa, da so bili piškoti še beli in ne porjavijo. Ko so bili pečeni, smo še vroče pogladili tako, kot je prikazano tu.


Za krašenje piškotov smo uporabili t.i. flooding tehniko. Najprej smo naredili rob z gostejšim royal icingom, nato pa smo zapolnili še notranjost in s pomočjo zobotrebca razporedili sladkorni obliv. Uporabili smo vrečke za enkratno uporabo, brez konice. Vsako barvo smo razporedili v dve vrečki pri čemer smo eni vrečki odrezali manjši konček kot pri drugi. Pomembna je prava konsistenca, za redkejši, notranji obliv smo šteli do 10, (od 5 do 10 je ok) za rob pa smo šteli do šteli do 20 (20 second rule). Nato smo royal icing razporedili v več posodic, en del smo pustili v beli barvi (za pike oz. oči za zajčke), ostale pa smo obarvali z živilskimi barvami. Od vsake barve smo zajetno žličko royal icinga nadevali v dresirne vrečke. Preostanek barv pa smo razredčili z vodo tako, da smo dobili redkejšo konsistenco. Predvsem pri zeleni barvi, pa tudi pri modri, so se pojavili mehručki (za zeleno barvo smo uporabili bolj tekočo barvo kot pri ostalih, kjer smo uporabili zelo koncentrirane barve v gelu) in ugotovili smo, da je mora icing pred uporabo nekaj časa počivati ( do pol ure), da ni mehurčkov oz. da je najbolje uporabiti čimbolj koncentrirane barve.

Za royal icing potrebujemo kvaliteten mleti sladkor (dražji so običajno tudi bolj fino mleti, priporoča se mleti beli sladkor Franck). 1 beljak stepemo toliko, da se speni (nastanejo mehurčki), dodamo žličko dr. Oetker vanilijevega ekstrakta in žličko limone,  nato pa v beljak postopamo presejemo 200 g belega sladkorja v prahu. Mešamo približno 5 minut z ročnim mešalnikom, na visoki hitrosti. Po potrebi ga razredčimo z vodo ali limoninim sokom.

Piškote smo pustili, da se čez noč posušijo.

Jajca smo barvali na dva načina. Barvali smo jih klasično, torej že kuhana jajca smo barvali z barvo oz. tabletkom iz vrečke, raztopljenim v vroči vodi. Poskusili pa smo tudi barvanje jajc na nov način in sicer z drugačnimi barvami (kupili smo jih v Müllerju), takšnimi, pri katerih zraven dobite vrečke, ki se jih napolni s toplo vodo in barvo, v katere potem potopite 3 surova jajca (v vsako izmed njih). Zavezane vrečke z jajci se nato kuha v večji posodi (pred kuhanjem jajca pustimo na zunanji temperaturi in pazimo, da ne vrejo silovito, da ne razpokajo). S tem načinom barvanja so jajca bolj enakomerno obarvana in na njih ni vidnih odtisov prstov ipd. kot pri klasičnem načinu. Tudi barve so lepe, predvsem roza. 

Potem smo pirhe okrasili s prtički. Prtičke smo kupili v Prometeju. Iz prtičkov smo izrezali motive, ki so nam bili všeč, nato smo odstranili bele plasti prtička, tako da je ostal samo vrhnji, tanjši del z motivom. S pomočjo čopiča smo, najprej na zadnjo stran, nanesli malo lepila (belo lepilo / mod podge), toliko, da se je motiv prijel na lupino, ko smo ga nanjo položili, nato pa smo s čopičem nanesli še malo lepila in ga razporedili po motivu, da se je lepo oblikoval po lupini. 
Okraševanje je morda nekoliko bolj zamudno, smo pa bili z rezultatom zelo zadovoljni. 

Za zajčke potrebujemo jajca (mi smo uporabili plastična), filc, iz katerega izrežemo nogice, barvne žice za ušesa in repke (kupili smo jih v Müllerju) ter črni flomaster in tekoče lepilo (najbolje lepilno pištolo). Postopek izdelave je lepo prikazan tu.

Zelo enostavno pa je narediti tudi srebrne pirhe, saj potrebujemo le srebrni sprej, ki je primeren za barvanje stiroporja (če ni primeren, lahko stiropor stopi) in jajca iz stiroporja. Jajca iz stiroporja so ugodna (v Prometeju stane eden 12 centov), tako da se nam ne splača izpihovati jajc in so primerna za velikonočno dekoracijo. Jajca najlažje pobarvamo tako, da jih nabodemo na igle, bucike ali podobno, kot je npr. prikazano tu.
Objavi Komentar
Objavite komentar