PRIPOROČAMO: FILMI, MUZIKA & KNJIGA

ponedeljek, 24. marec 2014

Vsake toliko časa preberemo kakšno dobro knjigo ali pa kakšen zanimiv članek, si ogledamo film, ki nas je navdušil ali pa serijo o kateri razmišljamo tudi potem, ko se že zaključi ali pa si mesece predvajamo glasbo, ki se je kar ne moremo naposlušati. Potem pa pride nova knjiga, film ali serija, mi pa pozabimo na vse te male malenkosti, ki so nas navduševale in jih nadomestimo z novimi. In ker je blog super medij za shranjevanje misli in idej, smo se odločili, da bomo občasno objavili, kaj nas je v zadnjem času fasciniralo, kaj smo si pošiljali v mejlih in kar je v nas vzbudilo radovednost. Morda bo to le naša osebna zbirka interesantnosti, morda bodo predlogi zanimivi še za koga.

True detective



Ravnokar se je na HBO zaključila prva sezona serije True detective. Nad serijo smo bili navdušeni in lahko bi rekli, da že leta, vse od Losta, nismo tako uživali v epizodah in tako nestrpno pričakovali novih delov. 
True detective ima vse lastnosti dobre serije: kompleksne karakterje, ki jih hkrati ljubimo in sovražimo, ki imajo globino in misterioznost, odlične dialoge in monologe, ki ti dajo misliti in vsebino, ki te ne pusti ravnodušnega in ti požene strah v kosti. O zgodbi razmišljaš preden greš spat, o dogodkih v epizodi razpravljaš z vsemi tistimi, ki serijo gledajo in sam postajaš pravi true detective: delčke, ki ti jih navržejo v epizodi skušaš sestaviti v celoto - ustvarjalci serije namreč pustijo male namige v vsaki epizodi, ki jih opaziš šele po pozornem ogledu.V seriji se prepletajo filozofska vprašanja, umetnost in literatura ter odlična glasba, ki serijo dodatno oplemenitijo. Še en kriterij, ki serijo dela odlično, je podoben kot pri dobri knjigi: lahko jo gledaš večkrat, pa boš vsakič opazil nekaj novega in vsakič znova bo zanimiva. Trailer: klik!


V seriji sta blestla Matthew McConaughey in Woody Harellson. In kljub temu, da se nam do sedaj McConaughey ni zdel nič posebnega, saj smo ga ponavadi videvali v romantičnih komedijah, je v True detective dokazal, da smo se motili. Še ena vloga, v kateri se je odlično odrezal in ki mu je letos prinesla oskarja, je vloga Rona Woodroofa v filmu Dallas Buyers club, katerega ogled prav tako toplo priporočamo. 



What Maisie knew / About time / Her



In ko smo ravno pri filmih, priporočamo v ogled še filme Her, What Maisie knew in About time. Filmi z netipičnimi zgodbami, ki nam na inovativen način ponudijo nekaj zanimivih življenjskih lekcij. V vseh treh filmih je poudarek na medsebojnih odnosih in ljubezni. Pa naj bo to med človekom in operacijskim sistemom (film Her), med šestletno deklico in odraslimi ljudmi v njenem življenju (film What Maisie knew) ali pa na splošno o pomembnosti odnosov, ki jih krojimo vsak dan (film About time).


V poslušanje priporočamo pesem The moon song, pesem iz filma Her, ki je bila tudi nominirana za letošnjega oskarja: klik!

Julie Delpy / Tomaž Pengov



Še nekaj glasbenih predlogov za zasanjana jutra in ležerne večere: Tomaž Pengov in Julie Delpy. Ustvarjalca sta sicer plošči izdala že leta nazaj, mi pa smo ju odkrili šele pred kratkim in se ju kar ne moremo naposlušati. Pesmi so balzam za ušesa, polna hrepenenj, zasanjanosti in čustev, ki jih znata ustvarjalca odlično vplesti v besedila.



Karin C. Rasmussen: Razmerja v ogledalu

V branje priporočamo knjižni prvenec Karin Cvetko: Razmerja v ogledalu, ki "je zgodba o ljubezni, o razmerjih, ki se zgodijo, ko jih ne iščemo in si jih ne želimo, ki zmotijo tok našega življenja in nas spremenijo" (kot so lepo zapisali v sobotni prilogi Dela). 



Jean-Michel Basquiat: The radiant child

Dokumentarec Jean Michel Basquiat: The radiant child, ki opisuje življenje newyorškega umetnika Jean Michela Basquiata, enega največjih umetnikov svoje generacije, je nedvomno vreden ogleda. O življenju mladega umetnika, ki te navduši s svojo energijo in življenjsko zgodbo, z neverjetnim talentom in unikatnimi umetninami. Celoten dokumentarec si lahko ogledate tudi na Youtubu: Klik!
1 komentar on "PRIPOROČAMO: FILMI, MUZIKA & KNJIGA "
  1. Hvala za vsa priporočila. Od vsega naštetega sem poslušala samo Pengova in gledala About time, nad obema navdušena...

    OdgovoriIzbriši