DIY PROJEKT: SVEČE IZ ODPADNEGA OLJA

ponedeljek, 19. februar 2018

V preteklem tednu smo, tako kot se za pustno soboto spodobi, cvrli krofe. Krofov že zdavnaj ni več, za njimi pa je ostalo olje, za katerega ne vemo, kam z njim. V straniščno školjko ali v odtok se ga ne sme zliti, zato lahko ohlajeno olje nalijemo v stekleno ali plastično posodo ter ga shranimo do akcije zbiranja nevarnih odpadkov ali pa ga odpeljemo v zbirni center za odpadke, kar pa nam je, priznamo, pogosto odveč. Precej bolj zabavno, pa tudi okolju prijazno je, če iz odpadnega olja naredimo sveče. Izdelava sveč je enostavna in hitra, hkrati pa naredimo nekaj dobrega tako za okolje kot zase, saj svečke polepšajo naš dom, lahko pa jih podarimo tudi v dar.


Za izdelavo sveč poleg odpadnega olja potrebujemo še parafinski vosek in stenj, ki ju lahko kupimo v trgovinah za ustvarjanje, ter aromatično olje in barve (lahko kupimo barve za sveče, ali pa uporabimo kar voščenke ali barve za pirhe).

Sestavine lahko kupimo sami, ali pa (še enostavneje) kupimo že pripravljen komplet za izdelavo sveč iz odpadnega olja Oilright in s tem podpremo slovensko socialno podjetje Bolje, ki je bilo ustanovljeno z namenom zaposlovanja najbolj ranljivih skupin ljudi na trgu dela.


Za eno svečo potrebujemo:
- 125 ml prečiščenega odpadnega olja
- 25 g parafinskega voska (ali kakšnega drugega voska)
- eterično olje
- barve 
- košček tršega papirja
- kozarček za svečo (mi smo shranili kozarce, v katerih so bile že prej sveče)

Priprava:
1. Ohlajeno uporabljeno olje precedimo skozi cedilo ali gazo, da ga prečistimo. Najbolje da olje pred tem stoji kakšen dan ali dva. 
2. Pripravimo košček tršega papirja, ki ga bomo potrebovali zato, da bo stenj obstal na sredini sveče: iz tršega papirja izrežemo trak širine 1 cm, ki je 1-2 cm daljši od premera kozarca ter na sredini z luknjačem naredimo luknjico.
3. Stehtamo parafinski vosek in mu primešamo eterično olje (približno 1 žličko).  
2. Olje nalijemo v posodo in mu primešamo tretjino parafinskega voska, dobro premešamo ter postavimo na štedilnik.
4. Olje segrevamo 1-2 minuti na močnem olju, da se vosek stali. 
5. Nato posodo odstavimo ter primešamo preostali vosek. Dobro premešamo, da se vosek razporedi po celotni zmesi.
6. Pustimo stati 2 minuti, nato dodamo želeno barvo. Mi smo preizkusili različne barve v obliki voščenk in barve za pirhe (kar smo našli doma:)).
Voščenko v želeni barve smo narezali na manjše koščke in jo primešali olju in vosku, kjer se je stalila. Ena voščenka da precej intenzivno barvo, če želimo, da barva ni tako intenzivna, je uporabimo le pol.
Preizkusili smo tudi barvo za pirhe v prahu. Eno vrečko barve za pirhe smo primešali olju in vosku. Zrnca se sicer niso popolnoma raztopila, ampak so se usedla na dno posode, tako da smo potem bili pri vlivanju v kozarce previdni, da zrnc nismo vlili v kozarce.
Smo pa ugotovili, da tudi če barve ne dodamo, so sveče lepe - v belem odtenku, kot je videti na zgornjih fotografijah.
7. Tekočino vlijemo v kozarec za svečo, nato vanj potopimo stenj. Papirnati trak namestimo na stenj ter ga položimo na kozarec, kot je razvidno iz spodnje fotografije.
8. Pustimo, da se vosek strdi. Nato odrežemo stenj kakšen centimeter pod robom kozarca. 
9. Priporočljivo je, da sveča počiva kakšen dan, preden jo uporabimo.
10. Svečo prižgemo in se prepustimo prijetni toplini in vonju svečke.

Pri pisanju objave sem našla tudi posnetek Oilright, ki lepo prikazuje postopek priprave: KLIK!.







*Ta objava ni sponzorirana.
7 komentarjev on "DIY PROJEKT: SVEČE IZ ODPADNEGA OLJA"
  1. Na posnetku za izdelavo sveče ne uporabijo parafinskega olja temveč prašek. Kakšen prašek?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, namesto parafinskega olja je mogoče kupiti že pripravljen prašek Oilright (https://www.oilright.si/trgovina/).

    OdgovoriIzbriši
  3. Kje pa kupite parafinskk olje? Je poceni?

    OdgovoriIzbriši
  4. Parafinski vosek lahko kupite v trgovinah s hobi programom (Rayher, Pri Levčku itd.). Vosek ni drag, vendar pa ga ponavadi prodajajo v večjih količinah (1 kg in več). Če želite narediti eno svečo je to veliko, saj ga za eno svečo potrebujemo le 25 g:). V takem primeru pride že pripravljen prašek Oilright prav:).

    OdgovoriIzbriši
  5. Se lahko namesto parafinskega olja uporabi tudi čebelji vosek?

    OdgovoriIzbriši