IBEYI

sreda, 25. februar 2015
Leto 2015 se je začelo obetavno, s svežimi, novimi, dobrimi glasbeniki. Danes predstavljam obetavni duet Ibeyi, nad katerim so glasbeni kritiki navdušeni
Ibeyi je duet, ki ga sestavljata 20 letni sestri, dvojčici, Lisa – Kainde Diaz in Naomi Diaz. Ime Ibeyi pomeni dvojčici v yorubskem jeziku (yoruba je nigerijski jezik, ki je pripotoval na Kubo s sužnji v 18. stoletju). Lisa in Naomi prihajata iz Kube, živita pa v Franciji (Pariz). Ustvarjata yoruba glasbo, radi pa imata tudi soul glasbo, elektronsko glasbo in hiphop. 

Njuna glasbena pot je zacvetela, ko sta se povezali z XL Recordings ekipo in posneli live videospot. Po tem se je vse odvijalo zelo hitro in mesec za tem sta že snemali album. Njun prvi album je izšel 17. februarja letos in nosi naslov enak imenu dueta - Ibeyi, posvečen pa je pokojni sestri in očetu. Lansko leto smo lahko slišali A stran albuma, letos pa lahko slišimo 46 minut čiste magije in skrivnostni. Tematika albuma je predvsem ljubezenska in družinska, pripoveduje pa tudi o življenju in smrti. Album je večjezičen, saj pojeta v angleškem in francoskem jeziku ter v jeziku yoruba. 

V svet glasbe ju je popeljal oče. Bil je glasbenik, član skupine Buena Vista Social Club. Tudi mama je imela vpliv na njuno glasbeno kariero, saj so skupaj obiskovale yoruba zbor, kjer sta se spoznali z yoruba glasbo. Pravita, da spoštujeta njuno kulturo, katere izvor je v Afriki. 

Na glasbo, ki jo ustvarjata, imajo zelo velik vpliv tudi Nina Simone, Erykah Badu, Miriam Makeba...

Vsekakor je glasba, ki ju ustvarjata, svež pridih soul, elektro, eksprimentalni glasbi, zato ju priporočam v poslušanje.


Lahko ju spremljate tukaj:

Uradna stran: http://www.ibeyi.fr/
Twitter: https://twitter.com/ibeyiofficial
Facebook: https://www.facebook.com/ibeyimusic

1 komentar on "IBEYI"
  1. http://www.cd-cc.si/sl/glasba/orquesta-buena-vista-social-club-adios-tour-5782/

    OdgovoriIzbriši