KAVNI PIŠKOTI S ČOKOLADO

ponedeljek, 9. september 2013

Recept, ki smo ga našli tu, nas je pritegnil že zaradi sestavin (ki pa smo jim dodali mandljev ekstrakt) in ker piškoti na fotografiji izgledajo odlični, smo se odločili preizkusiti, ali so tudi tako dobri, kot izgledajo. Recept nas seveda ni razočaral, vendar pa smo pogrešali kakšen dodaten nasvet, ker nismo vešči piškotne peke. V osnovnem receptu je namreč zapisano, da vse sestavine zgnetemo, testo zavijemo v folijo, ga za eno uro pustimo v hladilniku, nato pa polovico testa razvaljamo. Testo je zelo mehko, zato je z njim malo težje delati.

Da pa se vam ne bo treba učiti (zgolj) iz lastnih napak, smo zapisali nekaj uporabnih in preizkušenih tehnik za pripravo popolnih kavnih piškotov:

Potrebujemo: (originalni recept najdete tu: klik)
 

230 g moke
50 g mletih blanširanih mandljev
150 g masla
70 g rjavega sladkorja
2 žlički mlete kave
vanilja (žlička ekstrakta ali sladkor)
mandljev ekstrakt (pol žličke)
žlico hladnega mleka
čokolado in maščobo za obliv


  • Maslo naj bo zmehčano (nekaj ur ga pustite na sobni temperaturi, ali pa ga pogrejte v mikrovalovni pečici, vendar pazite, da ga ne boste stopili). 

  • Sladkor in mandlje skupaj zmeljite v kavnem mlinčku in jih dodajte maslu, nato dodajte še mleto kavo. Na zmes presejte moko ter zamesite v testo. 
  • Če ne dobite kepe, ker se testo preveč drobi, dodajte žlico mleka ter ekstrakte. 
  • Dodajte res samo žlico mleka in ne več, ter testo ponovno premesite. 
  • Če še vedno ne morete testa oblikovati v kepo, dodajte še čajno žličko hladnega mleka. Pazite, da ne boste dodali preveč tekočine, ker je  testo res zelo mehko, zato ga je težko razvaljati. 
  • Upoštevajte, da ga morate nujno najprej kakšno uro pustiti v hladilniku, da ga bo možno valjati. Kljub temu, da je s testom malo težje delati, se splača, saj so piškoti zelo okusni.
  • Delala sem tako, da sem imela testo v hladilniku, ven pa sem jemala kose testa, saj je bilo testo premehko, da bi ga lahko v celoti razvaljala. Kos testa sem nato razvaljala - malo bolj na debelo kot običajno (cca 5 mm), izrezala kroge, preostanek testa pa vrnila nazaj v hladilnik ter vzela nov, že ohlajen del testa iz hladilnika. 
  • Ob valjanju rahlo pomokajte površino, na kateri valjate, sproti pomokajte tudi valjar,  da se testo ne bo prijemalo nanj, vendar pa z moko ne pretiravajte, saj se bo to poznalo na piškotih. 
  • Ko boste porabili že več kot polovico testa, vključite pečico, na 180 °C.
  • Piškote položite na pekač, prekrit s peki papirjem in jih pecite 9 minut (ko jih vzamete iz pečice, morajo biti še bledi, brez rjavih robov). 
  • Piškoti v pečici bistveno ne spremenijo oblike, ne narastejo oz. se ne razlezejo, kar upoštevajte pri polaganju na pekač.





1 komentar on "KAVNI PIŠKOTI S ČOKOLADO"
  1. Ups :). Ja, včasih se tako mudi, da podrobnejša razlaga "izgine"... Hvala za namig :).

    OdgovoriIzbriši