OCVRTI PIŠČANČJI TRAKCI (BREZ GLUTENA, BREZ MLEČNIH IZDELKOV)

ponedeljek, 25. maj 2020
Ocvrti piščančji trakci niso zares ocvrti, saj so pečeni v pečici in ne ocvrti v olju. So sočni in hrustljavi - sočnost jim daje jogurtova marinada, hrustljavost pa kruhove drobtine. Pripravljeni so z brezglutenskim kruhom (jaz jih pripravim takrat, ko postane kruh suh) in kokosovim jogurtom, torej brez glutena in brez mlečnih izdelkov. 



Število oseb:

- 400 g piščančjih prsi
- 250 g brezglutenskega kruha (lahko tudi brezglutenskih drobtin)
- poper, rdeča paprika

Marinada:
- 25 g limoninega soka
- 0.5 žličke česna v prahu
- 150 g kokosovega jogurta
- 1 žličko soli

Opomba: Če niste občutljivi na gluten in/ali na mlečne izdelke, lahko piščančje trakce pripravite z navadnim kruhom, marinado pa z navadnim jogurtom.

Postopek priprave:
  1. Najprej pripravimo marinado: kokosov jogurt, limonin sok, sol in česen v prahu stresemo v posodo in premešamo. Nekaj marinade (če nam je okus všeč) lahko damo na stran in jo ponudimo kot prilogo piščančjim trakcem. 
  2. Piščančje prsi operemo, osušimo in narežemo na trakce (dolžine 5-7 cm, širine 1-2 cm).
  3. Piščančje trakce stresemo v posodo z marinado, posodo pokrijemo in jo postavimo v hladilnik za pol ure.
  4. V vmesnem času vključimo pečico na 200 stopinj Celzija in pripravimo pekač, ki ga naoljimo. Pekač naj bo dovolj velik, da se piščančji trakci ne bodo dotikali (sicer se ob robovih ne bodo zapekli).
  5. V blender damo na koščke natrgan brezglutenski kruh, ki ga blendamo tako dolgo, da dobimo drobtine. 
  6. Drobtinam dodamo še poper, lahko tudi rdečo papriko in premešamo.
  7. Po pol ure mariniranja vzamemo piščančje trakce iz hladilnika. Piščančje trakce enega po enega polagamo v drobtine (da so trakci popolnoma prekriti z drobtinami) in na pekač (tako da se trakci ne tiščijo skupaj).
  8. Nato piščančje trakce naoljimo z olivnim oljem (1-2 žlici olja za vse trakce) in jih postavimo v pečico. Pečemo 25 min do zlato rumene barve. Sama sem zadnjih 5 minut trakce pekla na programu žar, da so se še bolj zapekli.
  9. Postrežemo s pečenim krompirjem, omako (marinado) in skledo solate.



Dober tek,



Objavi Komentar
Objavite komentar