Image Slider

PARIS-BREST (brez glutena)

ponedeljek, 30. januar 2017

Na trasi Pariz–Brest je od leta 1891 potekala kolesarska dirka in leta 1910 je bila v počastitev te dirke ustvarjena sladica Paris–Brest, ki je postala francoska klasika. Odkar sem slišala za to sladico, sem razmišljala, kako jo pripraviti brez glutena. Osnova je paljeno testo, isto kot pri princeskah, eklerjih ali profiterolih. Po nešteto pregledanih receptih sem se odločila za spodnjega in ugotovila, da lahko navadno moko preprosto zamenjamo za enako količino brezglutenske moke. Jaz sem uporabila Schär Mix Pâtisserie. Glede na to, da se mi je že zgodilo, da se je paljeno testo sploščilo v palačinko, namesto da bi lepo naraslo v puhasto, mi je bilo še posebej všeč, da sem si lahko pomagala z video posnetkom, ki vsebuje natančna navodila, kako sladico pripraviti in na kaj je še posebej potrebno paziti. Odločila sem se za več manjših obročkov, čeprav bi lahko pripravila le enega velikega, premera 30 cm, tako da bi dobila Paris Brest torto. 

Za paljeno testo:
120 g mehke moke ali moke brez glutena 
ščepec soli 
2 žlici sladkorja v prahu 
150 g masla 
240 ml vode 
4 velika jajca

Poljubno: 50 g narezanih mandljev

Za kremo: 
480 ml mleka 
1 vanilijev strok ali ena žlička vanilijevega ekstrakta
4 rumenjaki
3 žlice sladkorja 
3 žlice koruznega škroba 
3 žlice Nutelle 
15 g masla

Za posip: sladkor v prahu



Postopek za pripravo paljenega testa:
Posebej zmešamo suhe sestavine. V kozici zavremo vodo in v njej stopimo maslo in počakamo, da zavre. Ko zavre, odstavimo z ognja in s kuhalnico vmešamo suho zmes. Mešamo, dokler se testo ne sprime v kepo. Ko se testo malo ohladi, testo razporedimo po dnu kozice. Posebej stepemo jajca, ki jih nato zlijemo na testo in s kuhalnico mešamo tako dolgo, da se jajca popolnoma vpijejo v testo. Najprej bo izgledalo, kot da se to ne bo zgodilo, vendar moramo biti vztrajni. Testo predenemo v dresirno vrečko, v katero smo pripravili zvezdast nastavek. Če ga nimamo, vrečki odrežemo konček in uporabimo samo to. Pečico vključimo na 200 °C. Na pekač od pečice položimo peki papir in nanj narišemo kroge (npr. s svinčnikom obrišemo dno kozarca za sok), nato pa peki papir obrnemo, tako da bo porisana stran spodaj. Na kroge nabrizgamo obročke testa. Na prvi obroček nabrizgamo še enega, tako da sta drug na drugem. Preostanke testa nabrizgamo na prazne prostore na pekaču (za mini princeske). Deli obročkov, kjer se krogi stikajo, ponavadi štrlijo navzgor, zato jih pogladimo s prstom, ki ga predhodno pomočimo v vodo. Potresemo z narezanimi mandlji. Pečemo 15 minut in ne odpiramo vrat pečice, ker se bodo obročki sesedli. Po 15 minutah peke temperaturo pečice zmanjšamo na 175°C in pečemo še 35 minut. Šele sedaj lahko pečico ugasnemo, pekač pustimo v pečici in za 10 minut pripremo vrata od pečice, nato pa pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se obročki ohladijo.

Postopek za pripravo kreme:
Posebej zmešamo rumenjake, sladkor in koruzni škrob. V kozici zavremo mleko z vanilijevim strokom, iz katerega predhodno postrgamo semena in jih dodamo mleku. Namesto stroka lahko uporabimo ekstrakt. Mleko zavremo in ga počasi ter ob stalnem mešanju dodajamo zmesi z rumenjaki. Kozico operemo, ker so na njej ostanki mleka in jajčno-mlečno zmes prelijemo nazaj v kozico. Zavremo in ves čas mešamo, da se masa zgosti in je podobna pudingu. Odstranimo z ognja in vmešamo Nutello. Na koncu vmešamo še maslo. Pretresemo v posodo, v kateri se bo krema ohladila. Prekrijemo s prozorno folijo, tako da se folija kreme dotika in postavimo na hladno.


Ko se obročki iz paljenega testa popolnoma ohladijo, jih prerežemo na pol in spodnjo polovico nadevamo s kremo. Najlepše je, če ponovno uporabimo zvezdast nastavek in dresirno vrečko. Na kremo položimo drugo polovico obročka in potresemo s sladkorjem v prahu. Do postrežbe hranimo na hladnem. 

4. ROJSTNI DAN RETROSPEKTIVE & ZGODBA O BLOGU

ponedeljek, 23. januar 2017
Minila so že štiri leta, odkar smo začeli pisati blog. Kot veleva tradicija, se bomo v tej objavi ozrli na zadnje leto pisanja, si ogledali, katere objave so bile najbolj brane, kdo od ustvarjalcev je bil najbolj priden, koliko objav smo napisali in še kaj. Za popestritev smo po principu draw-my-life pripravili Zgodbo o blogu, ki opiše naše začetke, se sprehodi čez del naše zgodovine in zajame štiri leta delovanja bloga. Vabljeni k ogledu.



Zadnje leto je bilo, kar se tiče bloga, precej ležerno, saj smo napisali 36 objav. Najboj pridni smo bili na začetku in na koncu leta, predvsem od septembra dalje, ko je blog dobil novo podobo in smo si zadali, da bomo vsak ponedeljek objavili prispevek. Med objavami je na prvem mestu še vedno Moja paleo izkušnja: nasveti za začetnike (ki je tudi sicer najbolj brana objava vseh štirih let), ki ji sledita objavi Poroka 2015: Poročno pecivo & darila za svate ter Domača mast in ocvirki.

Google Analytics: seznam najbolj branih objav

Najbolj brana objava, napisana v lanskem letu, je bila Umetnost pospravljanja - metoda Marie Kondo, ki ji je sledila objava Zlato mleko s kurkumo, ki ju je napisala Špela. Sicer je bila za pisanje objav najbolj pridna Eva, ki je napisala 14 objav. Najbolj brani smo bili 28. februarja, ko so ljudje množično brali recept Jagodna mousse torta. Naša najljubša objava preteklega leta je Roadtrip po Sloveniji, predvsem zaradi filmčka, ki ga je posnel Miha.

Google Analytics: Nihanje ogledov skozi leto
Besedne zveze, ki bralce najpogosteje pripeljejo na blog so paleo dieta, paleo recepti, mandljeva moka in retrospektiva blog.

Google Analytics: najpogostejše ključne besede

Še nekaj najzanimivejših besednih zvez, ki so obiskovalce pripeljale do našega bloga: carska mešanica po poljsko, ernst knam, kako stehtati kvas, kako se naučiti veliko snovi v kratkem času, kako se odpovedati sladkorju, koliko svaljkov na osebo, neplačilo glasbenikov na poroki, ne da se mi kuhati samo zase, naravna snov, ki ga voda nikoli ne izpere, palični mešalnik za dateljne, palačinke s kislim zeljem in hrenovko, pravna fakulteta vprašajo kje si študiral, prave perle so drage, penaste torte, retro pečice, žingerc rastlina, tortice eurospin škodljive:).

Google Analytics: Branost po mestih po svetu

Najbolj brani smo seveda v Sloveniji, sledita pa ji Hrvaška in Velika Britanija. Po podatkih Google Analytics smo bili v Sloveniji najbolj brani v Ljubljani, Mariboru in Celju. 
 
Google Analytics: branost po mestih v Sloveniji
 
Če želite biti še bolj na tekočem glede dogajanja na blogu, lahko pokukate na Instagram in na Lomography, kjer so na enem mestu zbrane Mihove lomo fotografije. Prav tako nas najdete tudi na Pinterestu, Twitterju in Facebooku.
 
 
Hvala vsem, ki radi pokukate k nam. Oglasite se še kaj!:) 


PALEO/BREZGLUTENSKA PICA IZ BANAN ZA KUHANJE

ponedeljek, 16. januar 2017
Na blogu smo delili že kar nekaj receptov za paleo oz. brezglutensko pico: pico s testom iz mandljeve moke, pico s testom iz mandljevo - tapiokine moke in pico s testom iz cvetače. Danes dodajamo še en recept, in sicer pico s testom iz platan oziroma banan za kuhanje. Testo vsebuje le tri sestavine: banano za kuhanje, olivno olje in sol.


Trenutno je to moj najljubši recet za pico, ker je testo za peko pripravljeno v nekaj minutah, testo je hrustljavo in mehko ter se ne razmoči, poleg tega pa je tudi zdravo, saj so platane bogate z vitamini in minerali. Testo ima blag okus po platani, vendar pa se ga, ko se pico obloži, ne čuti več, pa tudi sicer je meni okus všeč. Ker platane redko vidim na naših policah (v redni ponudbi jih ima E.Leclerc, v zadnjih mesecih pa sem jih kupila tudi v Maxiju in v Intersparu), si vedno naredim zalogo in jih potem doma shranim v zamrzovalniku - banane olupim in jih narežem na koščke ter zblendam in shranim v vrečke za zamrzovanje. Tako ne dozorijo (in ne postanejo preveč sladke) ter so pripravljene za uporabo.


Kaj so platane in kako se razlikujejo od običajnih banan?
Platane (plantains) oziroma banane za kuhanje spadajo v družino banan. V primerjavi z običajnimi bananami so večje, imajo trši olupek in so na dotik bolj čvrste. Vsebujejo več škroba (ki se z zorenjem banane spremenja v sladkor), več vitaminov (predvsem so bogate z vitaminom C in B6) in mineralov (predvsem magnezija in kalija). Platan se za razliko od nam poznanih banan ne uživa surovih, ampak se jih prej skuha ali speče (od tod tudi ime banane za kuhanje). Zelene banane niso sladke, zato se uporabljajo v slanih jedeh, rumene in črne (ki so za razliko od navadnih banan prav tako užitne) pa so primerne za sladke jedi. Platane se najpogosteje jé ocvrte, sama pa jih pogosto uporabim tudi za pripravo paleo kruhkov.


Za testo (premera 20 cm, za eno osebo) potrebujemo:
- 1 zeleno platano
- 2 žlici olivnega olja
- ščepec soli

1. Vključimo pečico na 180 stopinj Celzija.
2. Platano najprej olupimo. Ker je olupek trši, platane ne moremo olupiti kot navadne banane. Zato platani najprej odrežemo konca, potem z nožem vzdolž banane naredimo štiri zareze in pazimo, da ne zarežemo v "meso" platane. Prvi del olupka odstranimo tako, da nož položimo na notranjo stran olupka in olupek z nožem privzdignemo. Ko je prvi del olupka odstranjen, lahko preostale tri dele olupimo z rokami. Če slučajno ne gre, si pomagamo z nožem. Podrobnejši postopek s slikami si lahko ogledate tu: KLIK! 
3. Ko je platana olupljena, jo narežemo na koščke (kot je prikazano na zgornji sliki) in jih skupaj z olivnim oljem in soljo zblendamo.
4. Pekač s peki papirjem / ponev (ki je primerna za v pečico) naoljimo. Nato maso z žlico na tanko razporedimo po pekaču (kot je prikazano na spodnji fotografiji).


5. Pekač položimo v pečico in pečemo 15 - 20 minut, oziroma dokler se testo na robovih ne obarva zlato rumeno.
6. Pekač vzamemo iz pečice in testo poljubno obložimo. Sama sem uporabila 2 žlici domače paradižnikove mezge, 50 g pršuta, 1 pest naribane mocarele in češnjeve paradižnike. Če ste občutljivi na nightshades (razhudnike), se paradižnikovi mezgi raje izognite, če ste intolerantni na mlečne izdelke pa se raje odpovejte siru.
7. Obloženo testo ponovno postavimo v pečico za 10 minut (oziroma dokler se sir ne stopi in se paradižniki ne omehčajo). Postrežemo s svežo rukolo.


Dober tek,



POLAROIDNE FOTOGRAFIJE #1

ponedeljek, 9. januar 2017
Pred dobrim mesecem dni me je pred vrati pričakal polaroidni fotoaparat Lomo'Instant Automat. V tem času je nastalo že kar nekaj fotografij, ki pa sem jih večinoma podaril kot darilce v prazničnem času. Izkušnja slikanja s polaroidnim fotoapratom je odlična, vendar se tu pa tam zgodi tudi kakšna neuspela fotografija. Lomo'Instant Automat ima toliko možnosti in načinov slikanja, da sem pravzaprav v preizkušanju in navajanju na fotoaprat še na samem začetku. Spodaj delim nekaj fotografij, ki so nastale v zadnjih dneh.







VROČA ČOKOLADA V KOCKAH

ponedeljek, 2. januar 2017

V zimskih dneh se poleg čaja in kuhanega vina prileže tudi vroča čokolada. Namesto mleka lahko uporabimo kokosovo mleko in jo skuhamo z uporabo spodaj navedenih sestavin. Če želimo spiti še vročo, opustimo želatino in namesto te primešamo hidroliziran kolagen v prahu. Še posebno je zanimivo, če vročo čokolado pripravimo v kockah in jo lahko kamorkoli vzamemo s sabo ter jemo v vseh letnih časih. Poleg tega vsebuje še želatino in torej dobrodejni kolagen, ki ga je včasih težko zaužiti dovolj. Vsebuje tudi maščobe. Le poleti moramo paziti, da se ne stopi, če jo pustimo na soncu ali v vročem avtu.

Potrebujemo:
1 pločevinko kokosovega mleka
3 žlice mlete želatine
1 žlico kokosovega olja
1 žličko vanilijevega ekstrakta
2 do 3 žlice kakava v prahu
ščepec soli
sladilo po izbiri (med/javorjev sirup/kokosov sladkor...) - količino dodamo po okusu

Mleto želatino prelijemo z vodo, tako da je z vodo popolnoma pokrita in pustimo, da nabrekne. Kokosovo mleko segrejemo ter  med segrevanjem dodamo vse ostale sestavine. Poskusimo, da ugotovimo, koliko sladila je potrebno dodati. Ko zavre, odstavimo z ognja in primešamo želatino. Mešamo, da se želatina stopi. Če nastajajo grudice (predvsem zaradi kakava), premešamo z metlico ali paličnim mešalnikom. Kvadratno posodo, prostornine 0,5 l, obložimo s prozorno folijo in vanjo zlijemo vročo čokolado. Postavimo na hladno, da se strdi. Ko se strdi, narežemo na kocke. Lahko jemo hladno ali pa nekaj kock stopimo v vročem mleku in dobimo kakav.