Image Slider

LOMO FOTOGRAFIJE #10

torek, 30. april 2013

PREDSTAVITEV INDIECODE

ponedeljek, 29. april 2013

Verjetno ste že opazili, da na blogu občasno objavimo YouTube posnetke priredb, ki jih izvaja IndieCode. Po osmih videih je že čas, da vam povem kaj več o tem:)
IndieCode sestavljava Miha (jaz) in Peter. Pred leti sva skupaj sodelovala na zaključku glasbene delavnice, Peter na vokalu in spremljevalni kitari in jaz na kitari.  Ker sva se dobro ujela, sva začela skupaj preigravati najine najljubše komade,  ki pa širši javnosti niso tako dobro poznani.  Prišla sva na idejo, da bi jih objavila na Youtubu.  Komade sva zvadila in jih posnela v studiu Multi-Records v Šentjerneju. Objavljava jih vsake dva tedna in končne izdelke ste si lahko ogledali tudi na Retrospektivi (zavihek Covers).
K sodelovanju sva povabila tudi nekaj dolenjskih vokalistov, ki jih ceniva in hvaležna sva, da so se vabilu odzvali. Ti bodo v naslednjih nekaj mesecih predstavljeni in že nestrpno pričakujeva vaše odzive, pripombe in predloge. Pa mogoče kakšen lajk:) 


You've probably already noticed by now, that  Retrospektiva blog occasionally uploads youtube videos - covers, created by IndieCode. It's probably about time we tell you something more about it :)

IndieCode are Miha (me) and Peter. A few years ago we'd both finished music school, and we'd been cooperating on the end-of-the-school-year celebration concert, Peter did vocals and rhythm guitar, and I was on lead guitar. Because of our succesful collaboration, we decided to start practicing our favourite songs together, which were relatively unknown to the general public. Later on, we came up with an idea to start posting them on Youtube. When we were finally ready, we recorded them in our local studio Multi-Records (Šentjernej). We've been posting these videos one-by-one every two weeks and are also on ''Retrospektiva Blog'' (Covers tab).

We've invited a few local artists to come and help us with their vocals. We have all but admiration for these guys, and are also very thankful, for their response. They'll be introduced to you in the next few months, and we can't wait for your responses, comment and suggestions.  Maybe even a ''Thumbs Up'' :) 

MISEL DNEVA

četrtek, 25. april 2013

ŠPARGLJI - BELUŠI

sreda, 24. april 2013


Mislim, da se lahko paleo jedci za nekaj časa poslovimo od cvetače, končno prihaja poletje in več raznolikosti v zelenjavi, ki naj bi bila vsakodnevno na naših krožnikih. Špargljev doma še nisem pripravljala, običajno sem jih jedla zunaj, v restavracijah. Zdi se mi, da so jih največkrat ponujali v smetanovi omaki kot prilogo k testeninam, kar špargljem dela veliko krivico, saj se med ostalimi okusi njihov okus porazgubi, hitro imajo namreč voden okus. Zato jih namenoma nisem skuhala v vodi, ampak sem jih pripravila v pečici. Tako pripravljeni niso vodeni, njihov okus pa bolj pride do izraza. 

Divji šparglji rastejo v Istri in okolici, pri nas, na Dolenjskem, pa jih ni. Špargljem nekateri rečejo tudi beluši, vendar se mi zdi, da so beluši tisti šparglji, ki so beli? Ali pa sta besedi sinonima? Šparglje lahko gojite tudi doma, vendar sem prebrala, da jih lahko nabiramo šele dve leti po sajenju sadik (torej po treh letih odkar ste jih posadili). 

Za pražene šparglje potrebujete:
- 500 g špargljev
- pol žličke soli
- pol žličke česna v prahu ali strok strtega česna
- sok polovice limone
- pol žličke timijana
- žlico olivnega olja
- ščepec popra

Priprava:
Pečico vključite na 200 °C. Spodnji del špargljev je olesenel, vendar je na oko težko določiti, kje se oleseneli del konča, zato vsako steblo primite z obema rokama in ga upognite. Debelejši del, ki se odlomi, je olesenel in ga zavrzite. Šparglje očistite pod tekočo vodo in jih dajte v (vsaj 3 kilogramsko) plastično vrečko za živila (lahko pa jih daste tudi v posodo s pokrovom). Če želite, da so vsa stebla dobro prekrita z začimbami, je namreč najbolje, da nanje stresete vse začimbe ter olje in limonin sok in jih dobro pretresete, da se začimbe razporedijo po vseh steblih. Če ste ob tem še za zabavo, naredite takole: dajte jih v plastično vrečko in jo dobro zavežite, povabite nekoga, ki dobro lovi in si vrečko podajajte (vsaj 10 podaj). Če ste sami, pa vrečko nekajkrat vrzite v zrak, kar je lahko enako zabavno. Ko jih dobro pretresete, jih predenite v pekač in pecite v pečici 10 minut. Po 10 minutah ocenite ali in kako dolgo jih je še potrebno peči, saj je to odvisno tudi od njihove debeline. Če ocenite, da jih boste pustili v pečici, temperaturo znižajte na 180°C in jih pecite še 10 - 20 minut.

JAGODNA MOUSSE TORTA

ponedeljek, 22. april 2013

Pred leti, ko še nisem sama pekla tort, smo za posebne priložnosti naročili sadno ali ledeno torto. Ledena torta je imela zelo malo testa, na njem pa čokoladno in vanilijino peno. Takrat bi verjetno mousse torti enostavno rekli ledena torta. Mousse torte so penaste torte:) (Mousse v francoščini pomeni pena.) Današnja jagodna mousse torta je ravno pravšnja kombinacija sladkega, kislega, mehkega in kremastega. Recept je zelo enostaven, tudi za tiste, ki niste vešči ravnanja z želatino (ki jo lahko nadomestite z agar agarjem, ki je rastlinsko želirno sredstvo). S pripravo začnite dovolj zgodaj, posamezne faze sicer ne vzamejo veliko časa, vendar pa vam priporočam, da preden dodate drugo plast pene oz. želeja, počakajte, da je prejšnja plast ohlajena in strjena, sicer se vam bodo plasti premešale. Za podlago iz testa lahko uporabite spodnji recept, ali pa jo naredite po vašem najljubšem receptu za rolado. 

Za podlago iz testa potrebujete:
- 5 jajc
- pol žlice medu
- špepec soli
- 100 g moke
- 140 g sladkorja (od tega 70 g mletega)
- vanilij ekstrakt (poljubno)

Za jagodno peno potrebujete:
- 0,5 l smetane
- 250 g očiščenih jagod
- 1 vrečko želatine (10 g)
- 1 žličko jagodnega ekstrakta (poljubno)

Za belo peno potrebujete:
- 0,5 l smetane
- 200 g bele čokolade
- vrečko želatine (10 g)

Za žele potrebujete:
- 15 manjših svežih ali zamrznjenih jagod
- 0,5 dl jagodnega sirupa
- 2,5 dl vode
- 3 žlice sladkorja
- vrečko želatine (10 g)

Testo:
Pečico vključite na 180°C. Najprej specite podlago. Rumenjake ločite od beljakov in jim primešajte med ter 70 g mletega sladkorja. Mešajte, da masa naraste (mešajte 5 do 10 minut). Posebej stepite beljake, v katere med mešanjem dodajte ščepec soli in preostali sladkor (najprej beljake na pol stepite, nato pa postopoma dodajajte sladkor - po žličkah). Ko so beljaki stepeni, vanje zlijte jajčno mase in premešajte (na roke, ne z miskerjem), postopoma vmešajte moko (najbolje, da jo dodajate po žlicah tako, da jo presejete na jajčno mešanico). 


Na pekač (od pečice) razporedite peki papir in nanj zlijte maso, ki jo enakomerno razporedite. Pecite 8 - 10 minut (testo mora ostati bledo, takoj, ko opazite rjave lise, ga vzemite iz pečice) in prenesite iz pekača na površino, kjer se bo ohlajal ter ga pokrijte s prozorno folijo (ki zadrži vlago). Ko se testo ohladi, izrežite krog premera 26 cm.

Jagodna pena:
Želatino prelijte s hladno vodo (cca 4 žlice) in jo pustite stati 10 minut, da nabrekne. Za jagodno peno jagode pretlačite oz. s pomočjo sekljalnika spremenite v pire. Jagodni pire zavrite. Čeprav so sveže jagode najboljše, se bojim, da bi se, zaradi kisline, ki jo vsebujejo, stepena sladka smetana sesirila, če bi vanjo vmešali svež jagodni prie, zato ga je potrebno prevreti. Želatino stopite (jaz jo dam za 10 sekund v mikrovalovko in premešam), nato jo vmešajte v še topel jagodni pire (če mikrovalovne pečice ne uporabljajte, toplemu pireju odvzemite nekaj žlic, jih zlijte v želatino in mešajte, da se stopi, nato pa jo prelijte v pire in premešajte). Ko se jagodni pire z želatino ohladi, ga lahko vmešate v stepeno sladko smetano ter zlijte na testeno podlago, ki ste jo obdali z obročem za torte, premera 26 cm. Pazite, da jagodni pire ne bo želiral, naj se toliko ohladi, da bo še vedno tekoč. Postavite na hladno, da se bo jagodna pena strdila (jaz sem jo pustila kar čez noč, če se vam mudi, jo lahko postavite tudi v zamrzovalnik, pazite, da bo površina, kamor boste torto postavili, ravna).


Pena z belo čokolado:
Želatino prelijte s hladno vodo (cca 4 žlice) in jo pustite stati 10 minut, da nabrekne. 2 dl tekoče sladke smetane zavrite in vanjo vmešajte stopljeno belo čokolado (če je predhodno ne boste stopili, se bo lepo stopila v smetani, le dlje bo trajalo, kot če jo prehodno stopite v mikrovalovni pečici). Jaz uporabljam belo čokolado iz Lidla, se mi zdi, da se najlepše stopi. Želatino stopite in jo vmešajte v smetano s čokolado (tudi v tem primeru lahko želatino stopite tako, da vanjo primešate toplo sladko smetano in mešate, dokler se ne stopi). Počakajte, da se ohladi in jo vmešajte v preostalo sladko smetano, ki ste jo stepli (če ne boste počakali, da se ohladi, se bo smetana začela "topiti", vendar ne sme želirati, biti mora tekoča). Prelijte na jagodno peno, razporedite in počakajte, da se strdi.

Jagodni žele:
Želatino prelijte s hladno vodo in pustite, da nabrekne. Jagode 5 minut kuhajte v mešanici vode in jagodnega sirupa ter sladkorja (med kuhanjem jagode z vilico pretlačite), vmešajte sladkor in stopljeno želatino (ki jo lahko stopite tako, da ji primešate žlico tople jagodne mešanice, ki jo kuhate). Počakajte, da se mešanica ohladi, nato pa žele zlijte na čokoladno peno, počakajte, da se strdi, zatem pa lahko obroč odstranite in torto razrežete.

LOMO FOTOGRAFIJE #9

nedelja, 21. april 2013

MERCYLAND: Hymns for the Rest of Us

sreda, 17. april 2013

Danes na sporedu album Mercyland.

Projekt Mercyland je nastal pod vodstvom Phila Madeira. Phil  je ameriški producent, glasbenik in pevec. 
Idejo o albumu Mercyland je dobil Madeira leta 2008, ko je bil na turneji z  Emmylou Herris. Sedel je na turnejskem avtobusu in gledal oddajo, v kateri je pridigal nek fanatični duhovnik. Madeira je ugotovil, da Bog s takimi oddajami in ljudmi dobi več negativne kot pozitivne propagande. Začel se je spraševati, kako bi to uravnovesil in prišel do enostavne ideje, da bi združil nekaj odličnih glasbenikov, ki bi napisali pesmi na temo "What if God is Love" (Kaj, če je Bog ljubezen). Idejo je omenil Emmylou Harris in takoj je bila za. Emmylou na ovitku cdja pravi: "Hvalnice se ne nahajajo le v pesmaricah v cerkvenih klopeh. Tu jih je nekaj za vas od nas."  

Na albumu lahko slišite 12 pesmi različnih izvajalcev. Seznam pesmi in avtorjev:

  1. From This Valley – The Civil Wars
  2. Give God The Blues – Shawn Mullins
  3. I Believe In You – Buddy Miller
  4. Lights In The Valley – The Carolina Chocolate Drops
  5. Mercyland – Phil Madeira
  6. Walking Over Water – Mat Kearney
  7. Leaning On You – Cindy Morgan
  8. Fell Like A Feather – Amy Stroup
  9. If I Was Jesus – The North Mississippi Allstars
  10. Light Of Your Love – Dan Tyminski
  11. I Didn’t Know It Was You – Emmylou Harris
  12. Peace In The Valley – John Scofield

Celoten album pa lahko poslušate tudi na MySpacu. <--- Klik

DIY: PRALNI PRAŠEK

torek, 16. april 2013

Opomba: Objavili smo nov, izboljšan recept za domač pralni prašek, ki ga lahko nadete tu: klik!

V zadnjih letih so se razbohotile police (in reklame) s pralnimi praški in tudi sama sem podlegla enemu, ki ga redno uporabljam, to je prašku za črno blago, saj imam črnih oblek največ. Manj imam barvnih, najmanj pa svetlih. Vseeno pa menim, da za vsako barvo, temperaturo pranja, material in nevemkajše ne potrebujem posebnega pralnega praška. Prašek je pač prašek. Najraje imam take, ki so brez posebnega vonja, glede na to, da imamo zelo trdo vodo, pa uporabljam tudi mehčalec, ki doda prijeten vonj. Čeprav je v trgovinah res veliko izbire na polici s pralnimi praški, saj imamo take v prahu, eko praške, tiste tekoče in celo praške v kapsulah, verjetno pa še v kakšni drugi obliki, najraje pralni prašek naredim doma. Osnovne sestavine so zelo preproste: soda bikarbona, pralna soda, pralno milo in seveda voda. 

Receptov za domače praške je precej, na youtubu so predvsem ameriški videi, ki k osnovnim sestavinam dodajajo še boraks, vendar pa za to ne vidim potrebe, saj obleke, ki jih perem, niso zelo umazane (če pa npr. perete plenice, pa ga le dodajte, za antibakterijski učinek). Če se pojavi kakšen madež, pa pred pranjem na madež nanesem koncentrirano sredstvo, ki je temu namenjeno in to je to. Prav tako pa še nisem opazila razlike (v učinkovitosti) med domačim pralnim praškom in kupljenim. Držim se načela: manj je več, torej manj sestavin kot jih prašek ima, bolje je. Všeč mi je tudi, da so sestavine dokaj naravne ter, v primerjavi s kupljenim praškom, zelo poceni. 

- za pralno milo uporabljam Marsajsko milo, ki ga kupim v dm-u (cca. 1 eur)

- sodo bikarbono kupim v Eurospinu (0,5 kg stane pol evra)

- pralno sodo kupim v Müllerju (0,5 kg stane cca 1 eur)


Prašek pravzaprav skuhamo v 4 litrskem loncu, na štedilniku. Nato pa ga razredčimo z vodo in prelijemo v prazno plastenko od praška, prostornine vsaj 4 l. V večini receptov se priporoča, da se prašek prelije v plastenko še topel, vendar pa meni plastika in toplota ne gresta ravno skupaj, zato počakam, da se dovolj ohladi, preden ga prelijem, vendar pa pazite, da se preveč ne zgosti, ker ga sicer ne boste mogli preliti (v tem primeru prašek malo segrejte, da se zopet utekočini). Prav tako večina receptov predpisuje do 3l vode, ampak je to, po mojem mnenju, premalo, saj se tak prašek ne zliva lepo, preveč je gost. (Jaz ga najraje uporabljam kot običajni tekoči prašek, lahko pa ga bi pustila nerazredčenega in bi bil bolj gost.) Glede doziranja: jaz ga za eno pranje uporabljam v dvojnih količinah v primerjavi s kupljenim tekočim praškom. Prašek nima posebnega vonja, zato mu dodam malo eteričnega olja, da lepše diši.

Potrebujemo:
- 2,5 l vode
- 125 g Marsajskega (ali drugega, čimbolj naravnega) mila
- 1 zvrhano žlico sode bikarbone
- 1 zvrhano žlico pralne sode
- eterično olje (poljubno)

Postopek (opomba: postopek smo izboljšali, nova navodila najdete tu: klik)
Vodo zavremo in odstavimo. Vanjo vmešamo naribano milo, premešamo, da se milo popolnoma stopi. Dodamo sodi in premešamo, da se popolnoma raztopi. Ko se zmes dovolj ohladi, da se jo lahko dotaknemo z roko, jo lahko prelijemo v prazno plastenko prostornine 4l. Lahko dodamo malo izbranega eteričnega olja (10 kapljic). Dolijemo toliko vode, da je plastenka polna, jo zapremo z zamaškom in dobro pretresemo.



MISEL DNEVA


PEARL JAM - RELEASE

ponedeljek, 15. april 2013

LOMO FOTOGRAFIJE #8

nedelja, 14. april 2013
Kot obljubljeno objavljam prve fotografije z novim fotoaparatom Werra. Naj povem, da so slike le poskusne, saj takrat še nisem vedel točno, kako se fotoaparat uporablja. Ta set fotografij iz potepanja po Ljubljani bom objavljal v naslednjih tednih. Kljub neznanju se mi zdi, da so slike vredne objave. Kaj pa menite vi?:)

Werra, Kodak BW400.

LOMOGRAFIJA : KAJ JE NOVEGA

petek, 12. april 2013
Foto: Racheal Towne
Minilo je že kar nekaj časa od zadnje objave pod zavihkom lomografija. Razlogov za to je bilo več. Ko sem se začel ukvarjati z lomografijo, sem vzporedno odprl tudi ta zavihek na blogu, kar je pomenilo, da nisem imel ravno veliko izkušenj, oziroma znanja,  da bi vam zares kvalitetno predstavil, kaj lomografija je. Kot sem že omenil, sem začel čisto na začetku, naprimer kako se vstavi film v fotoaprat; nato pa se preko slabih fotografij učil, kaj delam narobe. Začel sem s Smeno 8M, ki je sicer odličen fotoaparat,  vendar je moj že kar v slabem stanju, zato je bilo vse skupaj še težje. 
Moj namen ni bil, da obtičim na tem mestu in vam pokažem kup nekvalitetnih slik.  Moja želja je bila, da vam preko lomografije predstavim drugi svet fotografije, svet, ki ni digitalen. Temu se reče analogen svet, ki še sploh ni tako zastarel, vendar ga je sedanji  čas, čas digitalizacije, popolnoma povozil in zato marsikdo sploh ne ve, da je obstajal (predvsem nove generacije), tisti starejši pa ga še zelo dobro poznajo.
Ker sem že porabil nekaj filmov in zamenjal opremo za boljšo, hkrati pa se še vedno učim na napakah, upam da bomo v prihodnjih mesecih skupaj opazovali razvijanje mojih fotografij. Če bo kakšno strokovno oko pridodalo kakšen nasvet za izboljšave, pa je to seveda dobrodošlo. Če se še kdo od vas ukvarja z lomografijo, pa je lepo vabljen, da mi piše, saj bom z veseljem objavil kakšno zanimivo lomo fotografijo.

Od te objave dalje začenjam novo obdobje Retrospektivine lomografije.
P. s.: Nove fotografije lahko pričakujete že v nedeljo. 

ANTJE DUVEKOT

četrtek, 11. april 2013
Živjo. Danes na glasbenem sporedu Antje Duvekot.
Antje prihaja iz Amerika, po rodu pa je Nemka. Kot glasbenica je aktivna že od leta 2000 in je v svoji karieri posnela že kar nekaj albumov.  Ima tri top nagrade za pisanje pesmi: Best New Folk Award, Music Award for Outstanding Folk Act, dobila pa je tudi glavno nagrado na John Lennon Songwriting Contest s pesmijo SomaVeliko sodeluje tudi z Ellisom Paulom, skupaj pa tudi koncertirata. V sodelovanju z njim je posnela tudi prvo ploščo.
Letos januarja je izdala novo ploščo z naslovom New Siberia.  Pesem Phoenix iz  tega albuma je nastajala kar 20 let  in govori o njeni vedno odsotni materi. V novem albumu se spopada s svojimi največjimi nočnimi morami, a sebe ne prikaže kot žrtev in zato je album tako navdihujoč.
Njene pesmi so osebnoizpovedne, pogosto tudi temačne. Meni osebno so pesmi zelo lepe, nekatere so pomirjajoče, spet druge lahkotne in vedre.

Prosim, poslušajte in kliknite na kakšno od spodnjih povezav, saj mislim da si to zasluži (prva pesem ima le okoli 700 ogledov). Hvala.

PALEO RECEPT: CUSTARD - krema

sreda, 10. april 2013

Potrebujemo (varianta 1):
- 5 jajc
- 400 ml mandljevega mleka ali kokosovega mleka
- 2 žlici medu
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- cimet (poljubno)

za 2. varianto pa potrebujemo:
- 3 jajca
- 2 zreli banani
- 400 ml kokosovega mleka
- 1 žličko vanilijevega ekstrakta

Custard je jajčna krema, ki jo običajno naredim s kokosovim mlekom, lahko pa jo naredite tudi z mandljevim ali katerimkoli drugim mlekom. Kadar kremo delam s kokosovim mlekom, ga razredčim, in sicer 200 ml kokosovega mleka zmešam z 200 ml vode, saj je kokosovo mleko, ki ga uporabljam, zelo koncentrirano (kupujem ga v Müllerju). Običajno ga naredim po 2. varianti (z bananami), saj je bolj nasiten, je pa res, da ima okus po banani. V tem primeru medu ne dodajam, saj že banane poskrbijo za sladkost.

Za custard uporabljam ramekine. Če teh posodic nimate, vam priporočam, da uporabite prazne kozarčke od marmelade, ki jih včasih uporabim tudi sama. Všeč so mi, saj jih lahko zaprem in pustim v hladilniku, brez bojazni, da se bo krema navzela kakšnega vonja, če jih imam preveč, pa lončke s custardom tudi zamrznem. Preden se lotite priprave, poiščite primeren pekač, v katerega boste postavili ramekine, biti mora dovolj visok, da jih boste lahko oblili z vročo vodo. Postopek priprave je podoben kot pri creme bruleeju.
V pekač si pripravite ramekine. Pečico vključite na 200°C. 

Za 1. varianto (glej prikaz na fotografijah) pogrejte mleko v posodi na štedilniku ter vanj vmešajte med, da se stopi. Ne segrevajte ga preveč (segrejte ga toliko, da se ga še vedno lahko dotaknete in ni prevroč, pazite da ne zavre, saj ga boste vlili v jajca). Medtem ko se mleko segreva, v drugi posodi stepite jajca z vanilijo. Stepajte tako dolgo, da se res dobro premešajo, da dobite jajčno peno. Zavrite 3 litre vode. V jajčno peno, ob nenehnem mešanju, počasi vlijte toplo mleko.

Za 2. varianto pa spasirajte banane, s katerimi zmiksajte preostale sestavine in zmes vlijte v ramekine.
Maso prelijte v ramekine, ki jih postavite v pekač. V pekač zlijte vrelo vodo, toliko, da bo segala vsaj do polovice ramekinov, najbolje je, da voda sega do višine jajčne kreme. Količino vode prilagodite višini vašega pekača. Bodite pozorni, da voda ne bo previsoko. Ko bo krema pečena, bo namreč pekač zelo vroč, voda pa vrela, zato že vnaprej razmišljajte, kako boste vroč pekač, poln vroče vode varno vzeli iz pečice. 


Pekač postavite v segreto pečico in pecite 40 minut. Ko pekač vzamete iz pečice, je najbolje, da  kremo, takoj ko je mogoče, vzamete iz vode, da se bo začela hladiti. Kremo lahko jeste toplo, meni je boljša ohlajena. Lahko jo posujete s cimetom, prelijete z medom in oreščki (orehi, mandlji, lešniki) ali pa jeste s sadjem, npr. jagodičevjem.

DIY PROJEKT: PETER PAN OVRATNIK

ponedeljek, 8. april 2013

Zadnje leto so PeterPan ovratniki zelo popularni. Najdemo jih lahko v skoraj vseh trgovinah z oblačili in modnimi dodatki, so pa cene takšnih ogrlic relativno visoke. Najcenejše sem videla za okoli 20 evrov in kljub temu, da so mi zelo zelo všeč, si tega dodatka še nisem privoščila. Pa sem se odločila, da ovratnik naredim sama in morda nekaj denarja prihranim.
Vse kar se potrebuje za tale diy projekt je kos filca v željeni barvi (jaz sem izbrala belo, saj ta najmanj izstopa), verižico ali okrasni trak, perle in pa šivanko in sukanec (lahko se perle tudi prilepi z lepilom). Perle so sicer kar drage, jaz sem našla v predalu eno ogrlico, ki je nisem več nosila, pa sem jo razdrla. So pa te perle kar težke, tako da priporočam, da izberete kakšne manjše. 
Na Youtubu sem našla tale tutorial in si natisnila brezplačni vzorec za obliko ovratnika.  Moram priznati, da nisem ravno navdušena nad to obliko in bi morda raje uporabila tale vzorec: klik!


Vzorec nato položimo na filc (ki ga prepognemo) in vzorec izrežemo. V roke vzamemo sukanec in začnemo nizati perle na filc. Delo je kar zamudno, tako da če nimate časa, lahko uporabite tudi lepilo za okraske. Sama sem imela kar velike perle in sem se bala,  da bodo popadale dol, zato sem jih raje našila. Našijemo še verižico in delo je končano. Alternativna in hitrejša verzija je okrasni trak, ki ga lahko kar nalepite.

No, tole je bil moj prvi poskus pri izdelavi PeterPan ogrlice, ampak nedvomno ne zadnji. Filca je še nekaj ostalo, ideje pa se tudi nabirajo, saj sem videla že kar nekaj kjut ovratnikov. Tako da: Stay tuned for more:)

PALEO RECEPT: FUDGE

petek, 5. april 2013

Ali kdo ve, kakšen je slovenski prevod za fudge? Jaz slovenske besede za fudge ne poznam, poleg tega se mi fudge (izg. fađ) dobro sliši:) Če kdo ne ve, kaj je fudge - to je sladica, ki jo je tudi po "normalnih" receptih ponavadi enostavno pripraviti. Spodnji recept je tako zelo enostaven, da niti fotografij postopka ne bom dodajala, saj pravzaprav samo zmiksate vse sestavine. Če pa koga zanima vizualni prikaz postopka, pa ga lahko najde tu: klik.

Potrebujete:
- 2 banani
- 100 g kokosove masti oziroma olja
- 30 g kakava v prahu (2 zvrhani žlici)
- 1 žličko vanilijevega ekstrakta
- 1 žlico cimeta
- 1 žlico medu

- blender oz. sekljalnik (lahko tudi palični)
- posodo (moja je bila velikosti 14x14 cm)
- prozorno folijo

Postopek:
Posodo, v kateri se bo fudge strdil, predhodno obložite s prozorno folijo, da ga boste lažje dobili iz posode. Kokosovo mast stopite. Banani narežite na koleščke. Vse sestavine dajte v blender in jih zmešajte, da dobite  gladko maso, ki jo zlijete v manjšo posodo, kvadratne oblike. Postavite jo v zamrzovalnik za 45 min do ene ure, narežite na poljubno velike koščke in postrezite. Preostanek shranite v hladilniku, saj se bo sicer na sobni temperaturi fudge začel topiti.

MISEL DNEVA

četrtek, 4. april 2013
Misel dneva danes ponovno v obliki videa. ShayCarl je ta video posnel z namenom motivirati ljudi, da bi spremenili svoje življenje na bolje. Če vam trenutno primanjkuje motivacije, pa želite kakšno stvar spremeniti (vedno se najde kaj:)), je tale video super spodbuda:)

PALEO RECEPT: BANANIN KRUH

torek, 2. april 2013

Namig za recept sem dobila od bralke bloga, ki mi je posredovala link za bananin kruh. Všeč mi je, ker ima recept več variant, jaz sem preizkusila osnovno in moram reči, da mi je všeč. Kruh sicer ni kruh kot ga pojmujemo pri nas, gre namreč za paleo priredbo priljubljene ameriške sladice - banana bread. Celo Katilette iz Shaytardsov ga pripravlja - kar vam pove, da priprava ni zahtevna:)

Potrebujemo:
- 4 velike ali 7 majhnih banan (575 g)
- 4 jajca
- 4 žlice stopljenega gheeja ali kokosove masti
- 1 žlica cimeta
- 6 g sode bikarbone
- 6 g pecilnega praška
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- ščepec soli

Poljubno lahko masi primešate:
- narezano čokolado ali
- nasekljane orehe ali
- borovnice 

Pečico vključite na 200°C, banane spasirajte v pire.

Dodajte jim jajca, mandljevo maslo in ghee in zmiksajte ter dodajte mandljevo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet, ščepec soli in dobro premešajte. 


Vlijte v primeren model volumna vsaj 3 l. Pecite od 45 do 60 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino testa, ni čist.

PRVI APRIL

ponedeljek, 1. april 2013
Ne vem, če so nas že kakšno leto tolikokrat dobili na prvoaprilsko šalo kot letos. Zjutraj smo nasedli Nik at Nite, da bodo ustvarjalci Losta začeli snemati filmsko različico, kjer bodo pojasnili vse skrivnosti in ja, bilo je prelepo, da bi bilo res.
Na Youtubu že 4 ure v živo prenašajo Tole. V videu so razložili, da bodo od danes naprej, vsak dan, naslednje dve leti, 12 ur na dan sporočali nominirance za najboljši Youtube video, nominiranci pa so vsi videi, ki so bili v osmih letih prenešeni na Youtube. Razumemo, da je to nekakšna prvoaprilska šala, samo ne razumemo je najbolje:)
Google Analytics pa nam danes kaže, da imamo 41 obiskovalcev iz internacionalne vesoljske postaje. In mi smo jim verjeli:)


EDDIE VEDDER - SOCIETY